Prezident Zeman poslal Putinovi dopis ke konci války

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek zaslal dopis ruskému protějšku Vladimiru Putinovi k výročí konce války. Ocenil v něm hrdinství Rudé armády, uvedl, že bez něho by se Československo nestalo nezávislým a sebevědomým národem. Zároveň odmítl přepisování dějin, i když podle něj poválečné osudy obou zemí nebyly a stále nejsou snadné. Pražský hrad dopis zveřejnil na svém webu.

Zeman Putinovi "jménem svým i jménem občanů České republiky" pogratuloval k výročí konce druhé světové války. Uvedl v něm, že se česká vděčnost a upřímné díky bojovníkům riskujícím své životy také pro českou svobodu nezměnily. "A to ani přesto, že osudy a vztah našich zemí nebyly po porážce hitlerovské tyranie nijak lehké a snadné nejsou ani nyní," uvedl Zeman.

"Odmítáme však přepisovat historii. Nezapomínáme, že v bojích za osvobození Československa položilo život na 140.000 vojáků Rudé armády. Víme, že bez jejich obětí, bez hrdinství ruského lidu a dalších národů Sovětského svazu a bez hrdinného odhodlání vojáků Rudé armády, která - ač si to někteří přepisovači historie odmítají připustit - osvobodila většinu území tehdejšího Československa, bychom se nikdy nestali nezávislým a sebevědomým národem, jakým jsme dnes," dodal.

Vyjádřil lítost, že si nemohl připomenout konec války společně s Putinem na Rudém náměstí v Moskvě. Rusko tradiční vojenskou přehlídku odložilo kvůli pandemii nového typu koronaviru.

Zeman dopis poslal ruskému prezidentu v době napjatých česko-ruských vztahů. Českou republiku a Rusko v posledních měsících rozděluje pohled na některé události ze společné historie týkající se roku 1945 či okupace ze srpna 1968. Rusko nelibě neslo odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, nelíbí se mu také odhalení pamětní desky protisovětským vlasovcům, kteří se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy.

Některým českým politikům proto hrozí trestním stíháním, což naopak vyvolalo ostrou českou kritiku. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v posledních dnech opakovaně prohlásil, že sovětské jednotky přijely na konci Pražského povstání do fakticky svobodné Prahy. Poukázal také na to, že Rusko na počátku války bylo německým spojencem a podílelo se na napadení Polska. Kvůli sporům s Ruskem dostal Hřib, stejně jako starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), policejní ochranu.

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

II. světová válka Miloš Zeman Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 18 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy