První místopředsedkyní Sněmovny se stala rozhodnutím předsedkyně Kovářová

První místopředsedkyní Sněmovny se stala Věra Kovářová z hnutí STAN. Rozhodla o tom o předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), když stanovila pořadí nyní pětice místopředsedů. Kovářová tak bude Pekarovou Adamovou přednostně zastupovat při její absenci, pokud bude sama přítomná. Jde například o svolávání schůzí Sněmovny a o řízení organizačního výboru.

V pořadí dalším místopředsedou po Kovářové je Jan Bartošek (KDU-ČSL) a následující Jan Skopeček (ODS), Olga Richterová (Piráti) a Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Jedna místopředsednická pozice zůstala po ustavující schůzi volná, když v tajné volbě neuspěli bývalý předsedy Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ani předseda SPD Tomio Okamura, jenž byl v minulém volebním období místopředsedou dolní komory.

Místopředsedové se s předsedou Sněmovny v daném pořadí střídají v řízení schůzí. Obvyklý interval činí dvě hodiny.

První místopředseda parlamentní komory má podle zákona vyšší plat než místopředseda řadový. Letos jde o 182.500 korun měsíčně, ostatní místopředsedové berou 173.200 korun. Příští rok bude brát první místopředseda podle předběžných údajů 193.500 korun za měsíc, řadový místopředseda 183.700 korun.

V minulém volebním období byl nejprve prvním místopředsedou Sněmovny tehdejší předseda ČSSD Jan Hamáček. Po jeho nástupu do vlády v polovině roku 2018 Vondráček stanovil prvním místopředsedou Vojtěcha Filipa, který byl do nedávna předsedou KSČM. Kritici z řad tehdejší opozice mluvili o možném ústupku hnutí ANO směrem ke komunistům v souvislosti s jejich podporou vzniku menšinové vlády ANO a ČSSD.

Neobsazenou místopředsednickou pozici se pokusí nynější Sněmovna zaplnit na schůzi, která začne 23. listopadu. Místo patří podle plánů sněmovní většiny reprezentované ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráty a STAN nyní už prakticky opozičnímu hnutí ANO. Zatím není jasné, koho hnutí do volby nominuje. Předseda ANO a premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) by považoval za logické, kdyby kandidoval končící vicepremiér Karel Havlíček. Havlíčka Sněmovna na ustavující schůzi tento týden vyškrtla z volby předsedy dolní komory pro neslučitelnost funkcí.

Související

Více souvisejících

Markéta Pekarová Adamová Věra Kovářová Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy