SPD dostalo pokutu 250.000 za chyby při kampani do voleb, tvrdí deník

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí uložil pokutu 250.000 korun hnutí SPD za porušení zákona při předvolební kampani v roce 2017. Uvedl to dnes Deník N.

Rozhodnutí je pravomocné, hnutí nepodalo proti rozhodnutí odpor. Je to nejvyšší pokuta, kterou úřad za tři roky fungování uložil. Mluvčí SPD Barbora Zeťová podle Deníku N v úterý ani ve středu nebrala telefon a neodpovídala na dotazy zaslané prostřednictvím SMS a e-mailu. ČTK vyjádření SPD shání.

Úřad zjistil podle serveru u SPD v kampani do sněmovních voleb v roce 2017 17 pochybení. Podle Deníku N například hnutí zatajilo předvolební mítink, mělo dvě faktury s totožným číslem, které vykazovaly jiné plnění, další chybou bylo to, že reklama na tramvajích v Brně neměla označení zadavatele a zpracovatele. Úřad uložil SPD dvě pokuty formou příkazů, jedna je na 50.000 a druhá na 200.000. "Proti žádnému z těchto příkazů hnutí nepodalo v zákonném termínu odpor, a jsou tedy pravomocné," řekl Deníku N Jan Outlý, který měl kontrolu předvolební kampaně SPD na starosti.

Podle serveru u některých pochybení neshledali kontroloři porušení zákona, ale byly minimálně v rozporu s péčí řádného hospodáře. Jako příklad server uvedl 4,5 milionu na průběžný monitoring médií, který spočíval ve vyhledávání zkratky SPD, v desítkách případů ale výrazy nesouvisely s českým politickým hnutím. Další tři miliony hnutí dalo na předvolební průzkumy, které byly podle Deníku N okopírované od agentury Sanep.

Dohledový úřad vznikl v roce 2017 a plně pracovat začal v průběhu roku. Od té doby udělil stovky pokut. Některé byly v řádu tisíců korun, některé v desítkách tisíc. Nejvyšší pokutou bylo dosud 100.000 pro SPD za zapírání vlastního e-shopu, hnutí také dostalo sankci 45.000 za předčasné převedení peněz z volebního účtu na účet provozní.

"Jedná se o tři roky starou záležitost sahající do doby krátce po vzniku zákona o dohledu nad hospodařením politických stran. Jelikož byl zákon formulovaný velice vágně a nepřesně, SPD obdrželo pokutu v této souvislosti, stejně jako všechny parlamentní strany. Hnutí SPD již v minulosti zjednalo nápravu, aby se tato pochybení neopakovala. Důrazně se ohrazujeme proti lži Deníku N, že jsme zatajili veřejné setkání. K pochybení došlo z toho důvodu, že jedna z oblastních organizací SPD, kterých máme po ČR desítky, zapomněla na centrálu nahlásit jedno jediné předvolební setkání s občany, které organizovala," uvedla v reakci pro EuroZprávy.cz mluvčí SPD Barbora Zeťová.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.
Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

U Klínce odklízejí vykolejené vozy vlaku, který ujel ze stanice bez strojvůdce

České dráhy odklízejí týden po nehodě dva vozy vykolejeného vlaku, jehož jízda bez strojvedoucího skončila u středočeského Klínce. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi je výluka, pro cestující je zajištěna náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy