Termín řádného sjezdu dnes komunisté posunuli na polovinu května 2022

Termín řádného sjezdu KSČM, který se měl původně konat loni v dubnu, dnes komunisté posunuli na polovinu května 2022. Po několika odkladech kvůli epidemii koronaviru plánovali jeho organizaci na polovinu letošního listopadu. Odpůrci současného vedení ale prosadili konání mimořádného volebního sjezdu 23. října, dva týdny po sněmovních volbách.

"Nové vedení by tak mělo dostat čas na přípravu sjezdu řádného," sdělil ČTK důvod dalšího odkladu řádného sjezdu první místopředseda Petr Šimůnek.

Mimořádný sjezd by měl řešit pouze volbu nového vedení, konat se bude v pražském Top Hotelu. Řádný sjezd bude v Brně. Záměr nekandidovat na mimořádném sjezdu potvrdil předseda KSČM Vojtěch Filip spolustraníkům počátkem září. V rozhovoru pro server Blesk.cz Filip uvedl, že se pevně rozhodl a slíbil rodině, že ve vedení KSČM končí v listopadu.

V posledních měsících čelil Filip kritice části strany a pokusu o odvolání. Komunisty chce Filip dovést k volbám, neměli by podle něj klesnout pod výsledek z roku 2017. Tehdy KSČM získala 7,76 procenta, se ziskem 15 mandátů dopadla nejhůře ve své polistopadové historii. Nyní volební modely komunistům přisuzují zhruba pět procent, tedy hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. Filip do hlasování jde v Jihočeském kraji z druhé pozice.

O nominacích na funkci předsedy strany nyní podle Šimůnka budou jednat okresní konference. Za nejvážnější kandidátku označuje europoslankyni Kateřinu Konečnou.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy