Úmrtí Kubery: Teplice i Ústecký kraj už mají v zastupitelstvech náhradníky

V zastupitelstvu Ústeckého kraje nahradí náhle zesnulého Jaroslava Kuberu (ODS) dlouholetý pracovník Památníku Terezín Tomáš Rieger. V teplickém zastupitelstvu usedne na místo bývalého dlouholetého primátora, ředitel místní botanické zahrady Petr Šíla. Oba mandát přijmou.

Předseda Senátu zemřel nečekaně v pondělí v ústecké nemocnici poté, co zkolaboval ve své teplické kanceláři. Senátorem byl dvě desetiletí. Kdo ho v horní komoře parlamentu nahradí, bude jasné po doplňovacích volbách. Prezident Miloš Zeman by je měl vyhlásit do poloviny dubna.

Krajským zastupitelem se Kubera stal po volbách v roce 2016. Tehdy byl jedním ze skokanů voleb, dostal se v Ústeckém kraji z 55. na druhé místo kandidátky občanských demokratů. Dostal 1670 přednostních hlasů, tedy 10,49 procenta.

Na jeho místě ho nahradí Tomáš Rieger, jenž je mimo jiné místopředsedou oblastního sdružení ODS. "V podstatě by to tak být mělo, ale musí proběhnout nějaké formality. Upřímně zatím mě osobně zaměstnávala myšlenka toho, že tady pan Kubera není, víc než myšlenky na práci v zastupitelstvu. Byla to rána," řekl dnes Rieger.

Nejbližší zastupitelstvo Ústeckého kraje se uskuteční 27. ledna. Zatím není jasné, zda na něm bude Rieger skládat zastupitelský slib. "Bude záležet na tom, zda se stihne procesně vše připravit," uvedl mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

V čele Teplic Kubera stál od roku 1994. Při posledních komunálních volbách v roce 2018 byl v čele kandidátky, místo primátora přenechal svému nástupci Hynku Hanzovi a byl řadovým zastupitelem. Na jeho místo usedne ředitel teplické botanické zahrady Petr Šíla. "Mandát přijmu. Ale nechci s ohledem na to, jak je to čerstvé, věc nyní nechci komentovat," řekl ČTK. "Všechny nás to dost zasáhlo, na druhou stranu nechceme ho zklamat a přijímáme všichni zodpovědnost," dodal. Zastupitelstvo Teplic se koná 10. února.

Související

Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera zemřel před třemi lety. Senátoři dnes uctili jeho památku

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) společně s dalšími členy senátorského sboru uctil na nádvoří Valdštejnského paláce památku svého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS). Pietního aktu u lavičky, která byla pojmenována po bývalém šéfovi horní komory, jenž zemřel před třemi lety, byla přítomna také vdova Věra Kuberová s dcerou.
Jaroslav Kubera

V Lounech odhalili pamětní desku Jaroslava Kubery

Na rodném domě bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) dnes odhalila jeho manželka Věra pamětní desku. V příštím týdnu by Kubera, který zemřel náhle před dvěma lety, oslavil 75 let. Dlouholetému primátorovi Teplic a senátorovi za Teplicko loni město udělilo čestné občanství.

Více souvisejících

Jaroslav Kubera Ústecký kraj Teplice zastupitelstvo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy