Vláda podle Schillerové zvažuje zvýšení přídavků na děti

Vláda zvažuje kvůli krizi zvýšení přídavků na děti. Návrh by mělo připravit ministerstvo práce. Novinářům to dnes po jednání s Piráty o podpoře rozpočtu řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podrobnosti k návrhu nesdělila.

Přídavek na dítě pobírají rodiny s příjmem pod 2,7násobkem životního minima. Dávka činí 500, 610 či 700 korun měsíčně podle věku dítěte. Pokud aspoň jeden z rodičů pracuje, je částka o 300 korun vyšší. Přídavek se zvyšoval od ledna 2018. Rozšířil se tehdy i okruh rodin, které na něj dosáhnou.

Lidovci minulý týden uvedli, že podpoří rozpočet s půlbilionovým schodkem, pokud projdou jejich návrhy. Navrhovali mimo jiné 5000 korun pracujícím rodičům na každé vyživované dítě. "My jsme o tom jednali. Máme trochu jinou představu podpory rodin s dětmi. Spíš uvažujeme, že půjdeme cestou navýšení rodinných přídavků než cestou plošné kompenzace," řekla dnes Schillerová.

Normu se zvýšením přídavku připravuje ministerstvo práce. Zatím není jasné, zda by se zvýšila jen částka, nebo by se zvedla i hranice příjmu. "My čekáme na jejich konkrétní návrh (resortu práce). Počítala jsem s tím, že by se navyšovala spíš částka," řekla ministryně financí.

Přípravu návrhu potvrdil politický náměstek ministryně práce Michal Pícl (ČSSD). "Přemýšlíme jak dostat peníze mezi lidi, jak upravit přídavek na dítě," řekl dnes na semináři o vládních opatřeních, který se konal v Senátu.

Podle sociologa Dana Prokopa by úprava přídavku mohla rodinám s nízkými příjmy pomoci. Dnes na semináři zmínil dočasné navýšení. Uvedl, že přídavek nemá "tak negativní konotaci" jako jiné dávky a dá se také dobře zacílit na potřebné. Rozšířit by se mohl i okruh příjemců, pokud by se například hranice příjmu posunula na trojnásobek životního minima, uvedl Prokop.

Úřady práce letos v dubnu podle údajů ministerstva práce vyplatily 225.100 přídavků na dítě. Loni jich bylo 261.200, tedy o 14 procent víc. Za první čtyři měsíce se na dávku vydalo 709,8 milionu korun, loni 813,6 milionu. Výdělky rostly, příjemců podpory tedy ubývalo.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová Vláda ČR Ministerstvo práce a soc. věcí děti

Aktuálně se děje

před 30 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy