Vnitro změnilo názor. Program COVID Praha byl v souladu se zákonem

Pražský program záruk půjček pro malé a střední podnikatele COVID Praha nebyl v rozporu se zákonem. Jak dnes novinářům řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti), ministerstvo vnitra změnilo svůj původní názor, podle kterého měl program porušovat zákon o hlavním městě, kde je napsáno, že magistrát nesmí ručit za půjčky. Podle nového stanoviska byl program v pořádku. Primátor řekl, že při schvalování byla porušena procesní pravidla, ale bylo to nutné, aby byl rychle schválen.

COVID Praha pražský magistrát vymyslel a schválil v dubnu v reakci na koronavirovou krizi a fakt, že pražští podnikatelé nemohli žádat o půjčky v rámci prvních dvou státních programů. Poté okolnosti schválení řešil kontrolní výbor na základě posudku, který si vyžádala jeho předsedkyně Jaroslava Janderová (ODS) od ministerstva vnitra a podle kterého město schválením programu porušilo zákon.

Podobný posudek získala radní Hana Marvanová (za STAN). Ta na výboru kritizovala i fakt, že radní dostali podklady pro schválení programu až ve středu v noci a hned ve čtvrtek ráno se o nich na mimořádné radě hlasovalo. Materiály nebyly ani předloženy k připomínkám odborům, jak to stanovují interní pravidla magistrátu.

Hřib dnes řekl, že ministerstvo vnitra svůj názor změnilo po konzultacích s ministerstvem pro místní rozvoj, které řeší evropské fondy. Praha do fondu pro záruky úvěrů vložila 600 milionů korun ze svého operačního programu Praha - pól růstu. Ředitel odboru evropských fondů Karel Anderle uvedl, že původní stanovisko se zaměřovalo jenom na české právo, kterému je však v případě peněz z fondů Evropské unie nadřízeno to evropské.

Primátor připustil, že při schvalování programu nebyla splněna všechna procesní pravidla, například tzv. připomínkové kolečko. "Jednoznačným imperativem byla rychlost," řekl a dodal, že zvoleným postupem se podařilo podporu podnikatelům zajistit rychle. Zrychlení běžných rozhodovací procesů ostatně je i smyslem nouzového stavu, který v té době platil, dodal Hřib. Kritizoval v té souvislosti přístup opozice, která zpochybňovala zákonnost programu. "Je zjevné, že jejich tvrzení byla nepravdivá a zbytečně znejišťovala pražské podnikatele," řekl.

Pražský program měl stejné podmínky jako vládní COVID II, do kterého se ale pražští podnikatelé nemohli hlásit. V obou případech šly úvěry přes Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB). Podnikatelé žádali o bezúročné úvěry od 10.000 korun do 15 milionů korun či o příspěvek až milion korun na úhradu úroků. Praha za půjčky ručí do 80 procent. Program se vztahoval na malé a střední podniky do 250 zaměstnanců a s ročním obratem do 50 milionů eur. Do aktuálního vládního programu COVID III již mají přístup i pražští podnikatelé.

Související

Více souvisejících

Zdeněk Hřib Praha Ministerstvo vnitra Hana Marvanová podnikatelé

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy