Vy jste diletant! Hřib to u Jílkové pěkně schytal kvůli smlouvě s Pekingem

Peking ukončil s Prahou partnerskou smlouvu kvůli odmítnutí dále uznávat Politiku jedné Číny. Máme toho litovat? Čeká nás miliardová odveta, anebo jsou čínské investice přeceňovány. Jedná s námi Čína jako s rovnocennými partnery, anebo jako s vazaly? Tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové byly česko-čínské diplomatické vztahy.

Mezi hlavními hosty vystoupili Zdeněk Hřib, primátor Hlavního města Prahy (Pirátská strana), Daniel Pawlas, poslanec KSČM, Kateřina Procházková, Sinopsis - projekt Ústavu Dálného východu FF UK a AcaMedia, Jiří Ovčáček, mluvčí Kanceláře prezidenta ČR, František Vrábel, datový analytik z Prahy a Vítězslav Novák, podnikatel v gastronomii.

Moderátorka Jílková se zeptala Vrábela, proč si myslí, že prezident Zeman hájí čínské zájmy. Ten jí na to odpověděl, že Zeman podporuje úzkou skupinu podnikatelu. Padla i jména některých firem. Například HomeCredit. Svůj argument opíral o skutečnost, že HomeCredit má mateřskou společnost v Nizozemsku, a že v roce 2014, kdy Zeman začal se vstřícnou politikou vůči Číně, vydělala čtvrt miliard korun.

Ovčáček oponoval, že prezident hájí zájmy všech českých firem, které figurují na čínském trhu - Škoda Auto Mladá Boleslav. "Prezident postupuje jako kterýkoliv státník v západní Evropě. Jenom my si tady věci ideologizujeme," dopověděl Ovčáček. "To je ale lichý argument. HomeCredit je ale holandská firma a Škoda Auto podniká v Číně prostřednictvím Volkswagenu," nedal se Vrábel. Ovčáček si ale stále trval na tom, že politici v západní Evropě běžně obchodují s Čínou, a že jenom u nás se dělají protičínské trachtace.

Jaké jsou přínosy čínských investic? 

Jílková se následně pustila do slovní rozepře s Ovčáčkem o přínosu čínských investic z hlediska obchodní bilance. "Prezident tvrdil, že Čína nám dodá 230 miliard investic a zatím to bylo pouze 23!," zlobila se Jílková. "Česká republika od roku 2014 na obchodní bilanci ztratila přes dva biliony korun oproti Číně. Na spolupráci s Čínou proděláváme aktuálně v loňském roce přes 500 miliard korun," dal Jílkové za pravdu Vrábel. Ovčáček ale viděl řešení v prohlubování spolupráce s Čínou.

Primátor Hřib konstatoval, že veškerá Zemanova vstřícná politika vůči Číně měla za následek pokles bilance zahraničního obchodu mezi lety 2013-2018 z mínus 260 mld. na mínus 512 mld. "To je ten výsledek podlézání Číně," řekl Hřib. Hřib také řekl, že žádné město v západní Evropě nepodepsalo s jakýmkoliv čínským městem sesterskou smlouvou obsahující dodatek, který výrazným způsobem zasahuje do zahraniční politiky. Následoval výskot z publika. "Chtěli jsme pouze napravit chybu našich předchůdců a vyjmout z té smlouvy ten kontroverzní článek, což ale Čína, respektive Peking odmítl," vysvětlil Hřib.

"Pouze se odvádí pozornost od skutečných problémů Prahy," vložil se do diskuze poslanec Pawlas. "Stanovisko vlády ČR, EU a OSN je jasné. Čínská lidová republika je jednotná," hájil Pawlas ujednání o Politice jedné Číny. Procházková řekla, že ačkoliv je Politika jedné Číny mezinárodně uznaná. Souhlas s ní v roce 1972 vyjádřil dokonce i americký prezident Richard Nixon. "Je uznaná jedna Čína, jejíž součástí je i Tchajwan. To ale zdaleka neznamená, že jde o Čínskou lidovou republiku s hlavním městem Peking, či Tchajwan s jeho hlavním městem. Ke tomu samému přistoupila i Čínská lidová republika v roce 1992," konstatovala Procházková.

Tchajwan neuznávají ani USA

Pawlas nesouhlasil a argumentoval smlouvou o zamezení dvojího zdanění mezi ČR a Tchajwanem, s níž jsou velké problémy, protože Tchajwan má sporné postavení. Uznává ho jenom velmi málo zemí. Mluvilo se také o tom, že Tchajwan je vůči Číně velmi nekompromisní. "Vy se jim po událostech v HongKongu divíte?," vložila se do toho Jílková. Ovčáček řekl, že ČR, jakož i EU a USA neuznávají Tchajwan. Jílková nicméně vysvětlila, že z hlediska ekonomického je pro ČR perspektivnější Tchajwan. Snažila se oprostit od porušování lidských práv a řešit výhradně obchodování.

Ke slovu se posléze dostal pán z publika, který nejprve poděkoval Hřibovi za jeho postup, protože se mu nelíbil obsah sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem. Pak se zeptal Ovčáčka, proč má prezident takový strach o čínské investice, když o nás mnohem větší zájem jeví Lucembursko, Německo a Francie. "Proč nejezdí tam? Tam se neporušují lidská práva. Nevraždí tam lidi a nerozebírají je na orgány," podivil se. Ovčáček si pořád trval na tom, že když se obchoduje, musí jít lidská práva stranou. "Vždyť i Polsko, které má úzké diplomatické vztahy s USA, s Čínou obchodují," oponoval.

Jílková se ale znovu snažila do diskuze vrátit, že jsme měli velká očekávání, a že Čína vůbec nesplnila nic z toho, co slíbila. "Vždyť i prezident to přiznal!," naštvala se Jílková. Ovčáček stále hájil Čínu a její kroky, včetně jednostranného rušení kontraktů, které mělo velmi negativní dopady na některé orchestry. Novák, který se po dlouhé době, dostal ke slovu, nejprve kritizoval pražskou komunální politiku, respektive primátora Hřiba. Zároveň vyjádřil obavy o své kamarády, kteří podnikají v cestovním ruchu, a kteří mohou přijít o hojně utrácející čínské turisty.

"Čínští turisté většinou cestují s čínskou cestovkou. Mají vlastní tlumočníky a zpravidla utrácejí peníze v Pařížské ulici za luxusní zboží," konstatovala Procházková. Hřib také přiznal, že má Praha problémy s velkým množstvím turistů, a že není takříkajíc nefukovací. Co se týče obav některých podnikatelů z jejich případného odlivu, tak ty Hřib považoval za naprosto zbytečné. "Někdo je nahradí," řekl. To namíchlo Ovčáčka, podle něhož by Praha měla být přátelská vůči všem národnostem. "Nikdo je odsud nevyhání," vložil se do toho Vrábel.

Merkelová osvobodila politickou vězeňkyni

Ovčáček stále hájil prezidenta, který se podle jeho názoru chová v zahraniční politice slušně. Vrábel se s ním následně začal hádat o jeho cestách. "Kolikrát byl ve Waschingtonu? Kolikrát byl v Moskvě? Kolikrát byl v Londýně a kolikrát byl v Pekingu?!," ptal se Vrábel. Ovčáček dále hájil vstřícnou politiku vůči Číně, kterou razí i západoevropští politici. Procházková ale oponovala, že oni na rozdíl od Zemana kritizují porušování lidských práv v Číně, a že se německá kancléřka Angela Merkelová zasadila o osvobození politické vězeňkyně. "Koho dostal z vězení Zeman?," zeptala se Procházková.

Paní z publika, která je sinoložkou, hájila vyjmutí kritizovaného článku sesterské smlouvy s Pekingem. Jako argument uvedla, že se konečně podařilo změnit směr české diplomacie a otevřít některá témata. Zároveň také přiznala, že s námi Čína jedná jako s vazalem. Potvrdilo se jí to, když viděla fotografii, na níž byl prezident Zeman s generálním tajemníkem Komunistické strany Číny. "Bylo to jako císař a jeho vazal," dovysvětlila. Pawlas hájil Čínu a její vývoj posledních let. Procházková se ale nedala a potvrdila, že Čína je na tom z hlediska lidských práv velmi špatně, což ukazuje i hodnocení Amnesty International.

S blížícím se koncem diskuze se začali ke slovu dostávat další lidé z publika. Pán, který dostal mikrofon, si postěžoval, že primátor Hřib ve své kampani nehovořil o zamýšlené revizi sesterské smlouvy s Pekingem. Zároveň také řekl, že i dalajláma vyjádřil souhlas s Politikou jedné Číny. Jiná paní se Ovčáčka zeptala, jestli něco neví o zmizelém poradci prezidenta Zemana. Bylo jí odpovězeno, že ne. Poslední zástupce veřejnosti hájil Čínu pro její pomoc Sýrii, na níž Evropa uvalila embargo. Jílková oznámila konec. Tématem příštího týdne bude přechylování.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo Čína Peking Praha Zdeněk Hřib

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy