Vypli mu mozek? Politologové poukazují na podivné chování Zemana ve Sněmovně

Prezident Miloš Zeman ve středu navštívil jednání Poslanecké sněmovny. Před poslanci například slíbil, že podepíše návrh státního rozpočtu na příští rok, pokud Sněmovna tuto normu schválí. Někteří ale poukazují na to, že podobný projev, který přednesl letos, už jsme z jeho úst slyšeli i loni.

Miloš Zeman jako každý rok předstoupil před poslance, aby vyjádřil svůj názor na návrh nejdůležitějšího zákona roku - zákona o státním rozpočtu. Zmínil třeba i to, že tento zákon projednávali také v jeho expertním týmu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

Prezident některé kroky vlády chválil, jiné kritizoval. Zmínil například zrušení Fondu dalšího vzdělávání, který působil pod ministerstvem práce a sociálních věcí a zaměstnával šest stovek lidí, za které pochválil ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD).

Politolog Lukáš Jelínek na svém Facebooku ale poukázal na velké podobnosti v projevech, které prezident Miloš Zeman přednášel před Poslaneckou sněmovnou během schvalování letošního rozpočtu před rokem a letos. I před rokem totiž Maláčovou za zrušení Fondu dalšího vzdělávání ocenil. Celkem tak šéfku rezortu práce pochválil za tuto věc již potřetí.

„Chtěl bych ocenit, že paní ministryně Maláčová učinila první dobrý krok, a sice tím, že zrušila Fond dalšího vzdělávání se 650 zaměstnanci. Nevím, kolegové, kdo z vás kdy o tomto fondu něco slyšel, já tedy ne. Možná, že je to typicky parkinsonovská instituce, která se živí sama sebou,“ pronesl Zeman ve Sněmovně před rokem.

A letos? „Chtěl bych ocenit paní ministryni Maláčovou. Je tady? Je tady. Dobrý den. Která zrušila bez náhrady fond dalšího vzdělávání, který měl 600 zaměstnanců. Takže těchto 600 zaměstnanců se může uplatnit v soukromém sektoru. Zlí jazykové sice říkají, paní ministryně, že jste je vzala zpátky, ale při naší minulé schůzce jsem si potvrdil, že tomu tak není. Kéž by i v dalších resortech se podařilo zrušit fondy dalšího vzdělávání. Kdo z vás o tom slyšel? Typicky parkinsonovská instituce, která se živí sama ze sebe, nu a 600 lidí, to je opravdu hodně,“ uvedla hlava státu.

Pod Jelínkovým příspěvkem se rozpoutala divoká debata. „Kde udělali doktoři z Vojenské nemocnice chybu?“ uvedl jeden z diskutujících v narážce na nedávný Zemanův rekondiční pobyt ve Střešovicích. Na tato slova zareagoval i někdejší šéf poslaneckého klubu TOP 09 a nový předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN) František Laudát, „Asi mu zapli na nějaký čas pohybové ústrojí, ale vypli mozek. Jinak si to nelze vysvětlit,“ zažertoval politik.

Fakt, že byl Zeman poněkud mimo, zdůraznil i politolog a publicista Jiří Pehe. Ten poukázal na fakt, že Zeman včera ve Sněmovně hledal premiéra Andreje Babiše, který je aktuálně v Japonsku, kde Zemana zastupuje na korunovaci nového japonského císaře.

„'Kde je Babiš?' ptal se prý dnes po příchodu do Sněmovny prezident Zeman, ač za něj Babiš kvůli jeho 'zdraví' zaskakuje na korunovaci císaře v Japonsku... Je to stále lepší. Možná se při udílení Bílého lva 28.10. zeptá Klause 'A vy jste kdo?',“ rýpnul si do Zemana Pehe na twitteru.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman státní rozpočet Alena Schillerová Jana Maláčová (ČSSD) Lukáš Jelínek - Jiří Pehe František Laudát

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 35 minutami

před 35 minutami

před 37 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy