Výročí "sametu" je za dveřmi. Zeman bude slavit 16. listopadu v Bratislavě

Prezident Miloš Zeman vzpomene na výročí pádu komunismu 16. listopadu v Bratislavě společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. V den oslav 17. listopadu historickému výročí "věnuje tichou vzpomínku". Na tiskové konferenci to dnes řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Premiér Andrej Babiš (ANO) výročí uctí společně s premiéry zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy Slovenska, Polska a Maďarska, a s předsedou německého Spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem. V tiskové zprávě to uvedl úřad vlády. 

Třicáté výročí potlačení pražské studentské demonstrace v Praze 17. listopadu připomene řada akcí. Zeman chce na tehdejší události vzpomenout již o den dříve v Bratislavě u pamětní desky u Univerzity Komenského. V hlavním městě Slovenska se protesty uskutečnily o den dříve 16. listopadu 1989.

Na dotaz ČTK, zda prezident plánuje uctít i památku pražských událostí, Ovčáček řekl, že Zeman 17. listopad věnuje tiché vzpomínce. Připomněl, že prezident se listopadových událostí 1989 zúčastnil. "Je to mnohem vzácnější než vzletná slova, velké projevy a halasné burácení, kterého budeme svědky," řekl mluvčí k Zemanovu plánu.

Uctít 17. listopad projevy plánují společně představitelé V4 a Německa v pražském Národním muzeu, kde otevřou výstavu Sametová revoluce.

V pondělí po společném zasedání české a slovenské vlády Babiš s premiérem Peterem Pellegrinim řekli, že po prohlídce výstavy bude následovat oběd v Kramářově vile. Následně předsedové vlád přeletí na Slovensko na ceremoniál u památníku Brána svobody na soutoku Dunaje a Moravy pod hradem Děvín na okraji slovenské metropole u hranic s Rakouskem. Vzpomenou tam na oběti a perzekuci těch, kteří přes přísně chráněnou hranici utíkali.

Na 30 let od sametové revoluce už dnes v Praze vzpomene i Čaputová, která položí věnec k památníku 17. listopadu na pražské Národní třídě. Večer se pak s předsedou českého Ústavního soudu Pavlem Rychetským zúčastní diskuse v České televizi o boji za pravdu.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman 30 let od sametové revoluce Andrej Babiš Zuzana Čaputová visegradská čtyřka Wolfgang Schäuble Praha

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 18 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy