Zeman slaví s Číňany a na 17. listopad kašle? Drahoš se naštval a není jediný

Prezident Miloš Zeman se ve středu zúčastnil slavnostní recepce pořádané čínským velvyslanectvím v paláci Žofín. Při té příležitosti pronesl projev, ve kterém mluvil mimo jiné o tom, že je zklamaný z napjaté situace v kulturní spolupráci České republiky a Číny. Za to ale čelí ostré kritice.

Prezident Miloš Zeman se ve středu zúčastnil slavnostní recepce pořádané u příležitosti státního svátku Čínské lidové republiky.‬ O tomto jeho programu předem informoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Jen krátce předtím také hlava státu oznámila, že se nezúčastní připomínkových akcí k 30. výročí revoluce. „Jsem hrdý na pana prezidenta, že odmítl dělat 17. listopadu 2019 stafáž členům KSČ, příslušníkům ČSLA, neomarxistům a fašistům, kteří této republice ukradli 30. výročí listopadu 1989!“ uvedl v reakci mluvčí Jiří Ovčáček.

Právě to, že čínský svátek Zeman slaví, zatímco 17. listopad ne, naštval některé politiky. „Prezident České republiky dopředu oznámil, že se nezúčastní svátku 17. listopadu ke 30 letům svobody a demokracie. Neváhá ale vyrazit na dnešní akci čínské ambasády oslavující Čínskou lidovou republiku. Myslím, že tím je řečeno vše,“ zlobí se senátor a někdejší Zemanův soupeř z druhého kola prezidentské volby Jiří Drahoš.

Kritická je i poslankyně STAN Věra Kovářová. „Připomínek, že máme prezidenta, který křepčí u příležitosti cizích státních svátků, ale svátek státu, v jehož čele stojí, se bohorovně rozhodl ignorovat, není nikdy dost,“ uvedla Zemanova dlouhodobá kritička.

Mezi hosty na recepci byla také někdejší ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD), exposlanec ČSSD Jeroným Tejc, bývalý prezidentský kandidát Jiří Hynek, místopředseda představenstva CITIC Europe Holdings a exministr obrany Jaroslav Tvrdík, hudebník a dirigent Felix Slováček nebo bývalý ministr zahraničí a velvyslanec Jan Kohout.

Nechyběl ani předseda KSČM Vojtěch Filip. „Velvyslanectví Čínské lidové republiky v Praze uspořádalo k výročí vzniku Čínské lidové republiky i pro tento rok slavnostní recepci v Paláci Žofín. A protože jde o kulaté 70. výročí, oslavy budou jistě velkolepé..“ pochvaluje si šéf komunistů.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Čína 17. listopad Jiří Drahoš Věra Kovářová

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 49 minutami

před 49 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy