Zákonodárci vytvořili paskvil: Porušuje Listinu práv a svobod, zlobí se ÚS

Brno - Novela zákona o přestupcích a trestního zákoníku, která umožnila ukládat za přestupky až tříměsíční zákaz pobytu, obsahovala protiústavní vymezení účinnosti. Zpětně ji stanovila na 1. července 2012, ačkoliv norma vyšla ve sbírce až v poslední den roku. Ústavní soud (ÚS) dnes proto na návrh Okresního soudu v Liberci zrušil ustanovení o účinnosti. Novela podle ústavních soudců nemůže působit zpětně, ale až 15 dní po svém vyhlášení ve sbírce. Jinak zákon zůstal beze změn.

Okresní soud konkrétně řešil případ muže stíhaného za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Skutek podle obžaloby spáchal v období od října do listopadu 2012 a soud později stanul před otázkou, zda aplikovat paragraf, který sice dle textu zákona platil už od poloviny roku 2012, ale ve sbírce zákonů se objevil až na samém konci roku.

Liberečtí soudci nakonec dospěli k závěru, že ustanovení o účinnosti novely je protiústavní, protože způsobuje nepřípustnou zpětnou účinnost všech dalších ustanovení zákona. ÚS dnešním nálezem zaujal stejné stanovisko. Právní předpis v podstatě stanovil závazná pravidla chování zpětně pro dobu, kdy zákon ještě nebyl publikován. Adresáti právní normy ani neměli možnost se s takovým pravidlem seznámit, uvedl generální sekretář soudu Ivo Pospíšil.

Zákonodárci tak porušili princip právní jistoty a předvídatelnosti zákona, stejně jako pravidlo o zákazu zpětné účinnosti zakotvené z Listině základních práv a svobod. "V posuzovaném případě tedy ÚS musel přistoupit ke zrušení napadeného ustanovení, neboť s odkazem na specifikum posuzování trestnosti činu nebyl v této věci možný ústavně konformní výklad," popsal Pospíšil.

Ústavní soud doplnil, že zpětná časová působnost zákona není vyloučena u právních norem, které nepředstavují zásah do právní jistoty a jedná se o právní úpravu in favorem dotčených osob, jak umožňuje čl. 40 odst. 6 věta druhá Listiny, podle níž se pozdějšího zákona použije, jestliže je to pro pachatele příznivější. To ale není případ, který by bylo možno vztáhnout na posuzované ustanovení, kdy v zákoně č. 494/2012 Sb. stanovená účinnost předchází platnosti tohoto zákona a jeho ustanovení je tedy zpětně působící ze zákona, a nikoli z pouhého porovnání dvou po sobě postupně následujících právních úprav. Zákon č. 494/2012 Sb. stanoví právní následky pro takové skutkové podmínky, k jejichž vzniku došlo ještě před datem platnosti těchto ustanovení.

Ústavní soud současně uvedl, že tímto nálezem nehodlá revidovat dosavadní praxi některých obecných soudů, které v minulosti v obdobných situacích samy postupovaly tak, jako by ustanovení o nabytí účinnosti v textu příslušného právního předpisu absentovalo.

Ústavní soud však zdůraznil, že v posuzovaném případě se jedná o speciální situaci, neboť popsaná chyba zákonodárce zasahuje do oblasti trestní, v níž platí speciální ústavní zásada, obsažená v již uváděném čl. 40 odst. 6 Listiny. V posuzovaném případě tedy Ústavní soud musel přistoupit ke zrušení napadeného ustanovení, neboť s odkazem na specifikum posuzování trestnosti činu nebyl v této věci možný ústavně konformní výklad, píše se na webu usoud.cz.

Sdílejte článek

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR zákony

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy