Nepříčetný pediatr Havránek opouští rakovnickou nemocnici

Rakovník - Jiří Havránek, bývalý primář pediatrického oddělení klatovské nemocnice, po dohodě odchází z rakovnické nemocnice. Státní zastupitelství případ údajného týrání dětí opět otevírá.

Primářova výpověď dohodou je platná k 25. září. "Ze strany nemocnice bylo jednání velmi korektní," řekl dnes ČTK Havránek. O dalších svých plánovaných krocích nechtěl na základě dohody s právníky mluvit.

Klatovská státní zástupkyně Jiřina Vítovcová v úterý znovu otevřela už jednou odložený Havránkův případ. Rodiče malých pacientů si na něj stěžovali, že neadekvátními lékařskými zákroky jejich děti týral. Bývalý primář veškerá obvinění odmítá.

Na policii se letos obrátili téměř ve stejnou dobu rodiče asi deseti pacientů se stížnostmi, že lékař na přelomu let 2012 a 2013 způsobil jejich dětem bolestivá zranění, například při zavádění kanyl. Havránek se už dříve vyjádřil, že by kauza mohla být účelová, nechtěl ale nikoho obvinit.

Policie, která se případem zabývala pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, ale případ v polovině září odložila. Podle znaleckého posudku bývalý primář trpí psychickou poruchou a v době svého počínání nebyl trestně odpovědný. Havránek při nástupu do rakovnické nemocnice pravděpodobně nepřiznal, že trpí maniodepresí.

V roce 2011 přišlo dětské oddělení nemocnice v Klatovech o primáře. Až v květnu 2012 se přihlásil MUDr. Jiří Havránek. Splňoval všechny profesní podmínky, měl dobré reference ze svého předešlého pracoviště v jiné nemocnici a prošel pohovorem i vstupní lékařskou prohlídkou u závodního lékaře. Žádné negativní avízo z předešlého pracoviště jsme nedostali, uvedla klatovská nemocnice v tiskové zprávě.

Po nástupu byla s primářem mezi personálem i rodiči pacientů spokojenost. První náznaky problémů se objevily až po víc než půl roce. Jednalo se o připomínky personálu na lékařovo zvláštní chování. Nemocnice se jimi zabývala, dokonce namátkově testovala lékaře na alkohol, ale všechny kontroly byly negativní. Následně padlo podezření na léky a po prvních náznacích rodičů, že není něco v pořádku, identifikoval ředitel na základě osobního velmi intenzivního pohovoru, že má lékař psychické problémy.

Až v této chvíli lékař problém poprvé přiznal. Od té doby se již na oddělení a vůbec k pacientům nedostal a ještě v únoru byl přinucen jít se léčit. Léčení trvalo do dubna. Následně čerpal dovolenou a k 31. květnu 2013 s ním byl v Klatovech ukončen pracovní poměr.

"Vedení Klatovské nemocnice nevědělo, že nastupuje do jiné nemocnice a na jaký post. Do jisté míry ale předpokládalo, že pokud lékaře vyšetřuje policie kvůli trestním oznámením, že se o tom případný nový zaměstnavatel musí dozvědět. O tom, že nastoupil jako primář do jiného zařízení, se ředitel Klatovské nemocnice dozvěděl od svého kolegy z Rakovníka. Ten mu volal a ptal se na lékaře a důvody jeho odchodu z Klatov. Dostal informaci, že důvodem jsou interpersonální problémy, které vyplývají z psychických potíží lékaře. Ředitel Klatovské nemocnice nemohl tyto psychické problémy specifikovat. Za prvé musel respektovat existující zprávu, že je primář vyléčen a způsobilý výkonu profese, a za druhé se nemůže vyjadřovat ke zdravotnímu stavu jakékoli osoby bez jejího souhlasu. Přesto ředitel považoval, že jeho další vysvětlení je dostatečné k tomu, aby nemocnice v Rakovníku s lékařem ukončila pracovní poměr. Že se tak nestalo, jsme se dozvěděli až v těchto dnech na základě informací deníku Právo," stojí na webu klanem.cz.

Související

Více souvisejících

lékaři

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 28 minutami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německá diplomacie opravila ruské tvrzení o invazi Rudé armády do Polska

Německé ministerstvo zahraničí na sociální síti X reagovalo na příspěvek ruských diplomatů. Ti tvrdili, že na Polsko museli v roce 1939 zaútočit, aby zabránili genocidě. Historická realita je ale někde úplně jinde, připomenout ji museli sami Němci.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy