30 let poté: Byl to nezvyklý pohled na prázdný hrudník, vzpomíná chirurg

Praha - Před třiceti lety se Rudolf Sekava, učitel z Jihlavy, díval smrti do tváře. Jeho srdce mu totiž vypovídalo službu. Lékaři se proto odhodlali k operaci, která ve své době byla unikátní, ale i velmi riskantní. Nakonec se vše zdařilo a od 23. října 1984 muži v těle tepe srdce mladé ženy a dnes je nejdéle žijícím člověkem s transplantovaným srdcem v ČR.

S operacemi srdce se tehdy v Československu teprve začínalo, a tak se Sekava snažil s lékaři smlouvat, zda by to nešlo jinak. Ale na jeho nemoc nebylo léku.

Pětihodinovou operaci provedl tým profesora Pavla Firta pod vedením tehdejšího šéfa IKEM Vladimíra Kočandrleho. Sekava se stal třetím pacientem, kterému v IKEM transplantovali srdce.

"Byl to nezvyklý pohled na prázdný hrudník," vzpomínal profesor Pavel Firt z kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM, který byl v prvním transplantačním týmu. "Také když se srdce od dárce rozběhlo, byl to pro nás zázrak. Ono to fungovalo. Tehdy to bylo něco výjimečného. Dnes je to samozřejmost," dodal Firt.

"Jeden rok po transplantaci dnes přežívá přes devadesát procent příjemců a šedesát procent přežívá více než deset let," uvedl přednosta kardiocentra IKEM profesor Jan Pirk, který má za sebou stovky transplantovaných srdcí.

Dnes je úroveň české transplantační medicíny jedna z nejvyšších v Evropě. Celkově už lékaři v Česku uskutečnili víc než tisíc těchto náročných operací. Srdce se tu transplantují ve dvou centrech - v Praze a od roku 1992 v Brně. IKEM si od začátku udržuje postavení největšího pracoviště zaměřeného na srdeční operace.

Na "nové" srdce se nyní čeká v průměru jeden rok. Věkový průměr příjemců je 50 let a jsou to především muži. Transplantace srdce stojí 1,714 milionu korun a je nejnákladnější transplantací vůbec.

A dnes sedmasedmdesátiletý Sekava se díky této operaci mohl vrátit k povolání středoškolského učitele. Také jezdil na kole a s novým srdcem procestoval kus Evropy, dnes už jen chodí na dlouhé vycházky. A již třicet let slaví každoročně dvojí narozeniny, na jaře a na podzim.

Transplantace srdce zlepšuje stav nemocného významným způsobem. Zlepšení pozoruje nemocný již v prvých dnech po operaci, rekonvalescence postupuje velmi rychle a během prvých týdnů se již nemocný navrací k normálnímu životu. Je však nutné počítat s určitými problémy, které přináší operace i přítomnost cizího orgánu.

Předpokladem příznivého potransplantačního průběhu je dobrá spolupráce nemocného, který musí přijmout určitá pravidla, především nutnost trvalého užívání léků a pravidelných kontrol. Návrat do zaměstnání určují spíše jiná než medicínská kritéria, nedoporučujeme pouze zaměstnání ohrožující pacienta vznikem infekce. Hlavní zásadou prevence kožních nádorů je ochrana před ultrafialovým zářením. Nedoporučujeme očkování živými vakcinami, užívání léků je nutné konzultovat s příslušným centrem. Otěhotnění žen s transplantovaným srdcem spíše nedoporučujeme, uvedl ikem.cz.

Související

Lékaři

Muž z Brněnska žije 30 let s transplantovaným srdcem. Medián přežití je méně než poloviční

Třicet let od transplantace srdce slaví letos sedmapadesátiletý Petr z obce Mokrá-Horákov na Brněnsku, který je nejdéle žijícím pacientem po transplantaci srdce operovaným v Brně. ČTK to řekl Jan Krejčí, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se o muže stará. Podle něj je přitom medián střední doby přežití po podobném zákroku 12 až 13 let.

Více souvisejících

transplantace operace

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 53 minutami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Lavrov: Moskva bude bránit své zájmy v Arktidě. Diplomaticky i vojensky

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru zveřejněném v pátek uvedl, že Moskva bude bránit své zájmy v oblasti Arktidy diplomatickými i vojenskými způsoby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy