Politologové zostra: Česko se radikálně mění, výprask pro "levo-pravo"

Praha - Letošní předčasné volby do Poslanecké sněmovny nebyly na rozdíl od minulosti duelem levice a pravice, uvedli politologové. Voliči podle nich ukázali, že přestávají věřit zavedeným stranám, a netransparentnost nových volebních subjektů jim zřejmě nevadila. Do Sněmovny se dostaly nové volební subjekty ANO 2011 a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, výsledky ČSSD a ODS byly naproti tomu pod očekáváním vedení stran.

"Volby nebyly střet mezi pravicí a levicí, ale mezi těmi starými stranami, které jsou považovány veřejností za zkorumpované a klientelistické, a těmi novými stranami," řekl ČTK politolog Tomáš Jarmara. Proto podle něj oproti minulým volbám ubylo hlasů ČSSD, TOP 09 a zejména ODS. Naproti tomu KSČM, kterou Jarmara počítá mezi protestní výběr, dosáhla jednoho ze svých nejlepších volebních výsledků.

Politolog Tomáš Lebeda řekl v České televizi (ČT), že volby pravděpodobně byly ve znamení velkého váhání, zvláště na pravici. Kampaň podle něj neměla hlavní téma, protože nešlo jako v minulosti o duel levice a pravice, a ani nabízené alternativy nebyly vyprofilované jako liberálové, konzervativci nebo socialisti. Nové subjekty tak byly netransparentní, což ale voličům zřejmě nevadilo, dodal Lebeda.

Strany podle Lebedy sklízejí ovoce své uzavřené politiky. Paradoxem je například propad ČSSD, která po letech v opozici pravděpodobně získá výrazně méně hlasů než poté, co byla osm let ve vládě, řekl v ČT.

Politolog Jan Outlý pro ČTK upozornil, že podstatně hůře než před třemi lety skončila vedle ODS také TOP 09. "Tyto dvě strany stojí před otázkou, zda spolu nějak úžeji nespolupracovat a nepokusit se působit jako sjednocená síla pravice," dodal.

Podle politologa Michala Klímy byly letošní volby protestní a hlavní rozdělení na pravici a levici se stejně jako při minulém hlasování opět otřáslo. Krize politických stran souvisí například s případy infiltrace zájmových skupin z byznysu, až organizovaného zločinu do vysoké politiky, dodal v ČT. Voliči podle Klímy přestávají věřit zavedeným stranám a levo-pravé rozdělení pro ně navzdory varování médií i politologů není hlavním tématem.

Za úspěchem hnutí ANO 2011 vidí Jarmara výbornou marketingovou kampaň. "Pravděpodobně převzala voliče TOP 09 a ODS," odhadl. Podle Outlého ale mezi různorodými voliči hnutí ANO byli určitě i středolevicoví nebo levicoví voliči. ANO je strana, "která zbyla" pro voliče, kteří chtěli jít k volbám a dospěli k ní vylučovací metodou, řekl Outlý. Očekává proto, že podstatná část voličů tohoto hnutí bude v budoucnu zklamaná, až už se strana přikloní více doleva, nebo doprava.

Stejně jako ANO byl podle Outlého protestní volbou také Úsvit, předpokládá nicméně, že zůstane mimo politickou hru. "Svědčí to o tom, že řada voličů v podstatě už nevěděla koho, a on (Okamura) se svezl na té vlně," řekl Jarmara. Volební zisky Strany zelených a České pirátské strany zase podle něj ukazují, že do budoucna mají potenciál liberální strany městského typu.

Outlý poukázal na návrat KDU-ČSL do Sněmovny, je to podle něj přirozený vývoj. Straně se vrátili voliči, kteří před třemi lety hlasovali pro TOP 09, ale ta následně nedělala politiku vlastní lidovcům, dodal.

Politologové si všímali, že do Sněmovny se nedostane Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ). Podle Outlého voliče zřejmě unavovaly kontroverze kolem této strany. "Nabídka novějších alternativ byla docela široká, volič musel být otrávený jednak vnitřními rozpory ve SPOZ, jednak tím, jak (prezident) Miloš Zeman nepokrytě tuto stranu prosazoval," řekl ČTK. Nepůsobilo podle něj dobře, že SPOZ neměla jasného lídra, a roli hrály také nejasnosti, kdo za stranou stojí.

Pokud SPOZ získá méně než pět procent, bylo by to velké oslabení "prezidentské strany", řekl v ČT Klíma. Podle Jarmary zemanovcům neprospěl "smrtelný koktejl" neshod při sestavování kandidátek, politického působení hradního kancléře Vratislava Mynáře a výroků prezidenta Zemana na adresu rektorů těsně před volbami.

Související

Odvolil i prezident Miloš Zeman

Prezidentské volby ovlivňují ruští agenti, udělají to znovu, varuje ruský zpravodaj

Moskva/Praha - V České republice se blíží prezidentské volby. Jejich první kolo odstartuje už druhý lednový pátek. Průzkumy pro první kolo favorizují dosavadního prezidenta Miloše Zemana. Je tu však někdo, kdo o obhajobě stávající hlavy státu vůbec nepochybuje. Ruský server "URA.ru" přišel k šokujícím závěrům, díky kterým se stal při posledních volbách v roce 2013 Miloš Zeman prezidentem. Navíc dodává, že se situace bude opakovat.
Předčasné volby do Sněmovny 2013

To nejlepší z volebních videí na jednom místě + VIDEO

Praha - Jaromír Dušomír, můj hlas je zelenej, ahóóóój. To je jen několik hlášek, které se po předčasných volbách v minulém roce staly legendárními. Díky videu z dílny Institutu politického marketingu můžete na ty nejlepší kousky z dílen jednotlivých stran a hnutí.

Více souvisejících

Volby 2013

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy