Je zdravé jíst pampelišky? Ze zázračných žlutých květů si umelete i kávu

Myslíte si, že konzumace volně rostoucí vegetace je jenom pro kozy, krávy nebo ovce? Pokud ano, tak se mýlíte, neboť třeba taková pampeliška neboli smetanka lékařská je podobně jako třeba mrkev či petržel taktéž zeleninou. Navíc si jí můžete zdarma natrhat v přírodě.

Počasí
doporučujeme

Redaktor serveru Veganka.cz Pavel Houdek, který se - jak už z názvu vyplývá - hlásí k veganství, tedy odmítání veškeré živočišné strany, se dokonce podělil i o některé recepty na to, jak si na této voňavé a překrásné kytičce vychutnat. Snít se dá totiž celá, existují na ní i navíc různé recepty. 

Milovníky zvířat, kterým se zajídá jakékoliv využívání zvěře pro lidské potřeby, včetně dojení krav a odebírání medu včelám, jistě potěší, že se z pampeliškových květů dá dokonce vyrobit i jakási náhražka medu.

Základem pro výrobu pampeliškového sirupu je nechat květy vylouhovat, ať už ve studené či horké vodě, přidat citrón a sladidlo, zcedit, uvařit a stáčet. Používat se mohou i ještě nerozvinuté pupeny, z nichž lze udělat domácí "jako-kapary". Ty je pak třeba dát do sklenice, zasypat solí, zalít octem a následně nechat pořádně uležet v lednici. 

Znamenitou pochoutkou jsou i mladé listy, které se konzumují za čerstva podobně jako salát. Na jaře navíc ještě ani nejsou hořké. Tuto neblahou vlastnost lze pak později omezit půlhodinovým máčením ve slané vodě. Díky tomu jsou pak listy více chutné, ale zase zároveň chudší na vitamín C. Lepším trikem, jak se zbavit hořkosti, je vzít živou rostlinu a přiklopit jí například hrncem. Po přidání kopřiv a medvědího česneku si pak můžete smlsnout na salátu z louky.

Z pampelišek se dá ale vyrobit dokonce i káva, a to přímo z jejich kořenů. Ty se musejí vyčistit a nakrájet na malé kousíčky, které se pak upraží na pánvi. Po tomto procesu je pak hodíte do mlýnku, a můžete si dopřát vlastní přírodní kafe. Nemusíte si jí kupovat ani v krámu, ba ani čekat, až vám nějakou doručí.

Další možnost využití pampelišky v kuchyni nabízí růžice mladých lístků, což je část mezi kořenem a listy. Zde se ale opět setkáváme s už probíranou hořkostí. I s tou si ale poradíte, když je na pár dní uložíte do květináče a zahrnete hlínou.

Pampeliška však není jedinou volně rostoucí plodinou, nad kterou se vám mohou sbíhat sliny. Ochutnat, případně použít do salátu, můžete i takovou sedmikrásku.

Loading...
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Koronavirus oživil v Itálii tradici vinných okének, existovala už za…

09.08.2020 18:00 Koronavirus oživil v Itálii prastarou tradici s temnou historií - vinná okénka, která v Toskánsku…

Před 250 lety se narodil Jean de Carro. Průkopník očkování proti…

09.08.2020 10:00 Dne 8. srpna 1770, tedy před 250 lety, se narodil významný švýcarský lékař Jean de Carro. Ten se…

Bohatství středověkých domácností se skrývalo i na podlaze

08.08.2020 10:30 Pokud k nám dnes přijde návštěva, jistě ji na první pohled upoutá vzhled domu, jeho fasády,…

Nudista naháněl v Berlíně drzého divočáka, utekl mu s laptopem

08.08.2020 08:48 Sociální sítě se baví fotografiemi zachycující neobvyklou honičku: nudista se u berlínského jezera…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama