Češi za Silvestra utratí 14 miliard Kč. Ale pořídí méně jídla, alkoholu, pyrotechniky a zájezdů

Silvestra každoročně slaví přibližně 85 procent dospělé české populace. Ti, kteří jej slaví, letos za silvestrovské oslavy dají v průměru 2600 korun, nejvíce v historii. Půjde tak také o nejdražšího Silvestra historie. Důvodem je samozřejmě mimořádně vysoká inflace. Češi totiž ve skutečnosti omezují počet nakoupeného silvestrovského zboží a služeb. Jenže kvůli růstu cen i tak utratí více než loni. Píše ekonom Lukáš Kovanda.

Češi si například nadále dopřávají sváteční a silvestrovské pobyty na horách či u moře, objednávají se je ovšem na kratší dobu než v uplynulých letech. Za méně dnů pobytu však nezřídka zaplatí kvůli inflace celkově zhruba to samé, co loni.

Uvedená suma 2600 korun zahrnuje výdaje za potraviny (průměrně 1250 Kč), alkohol (průměrně 750 kč) či pyrotechniku (průměrně 600 Kč), nikoli ovšem za silvestrovské zájezdy a pobyty. Celkově Češi letos vydají za Silvestra, včetně silvestrovských zájezdů a pobytů, zhruba čtrnáct miliard korun, jako loni. Z hlediska obchodníků je tak Silvestr i letos druhou nejvýnosnější sváteční příležitostí, umisťuje se po suverénně vedoucích Vánocích a před Velikonocemi.

Před pandemií zůstávalo podle tehdejšího průzkumu agentury Nielsen Admosphere kolem 90 procent Čechů na Silvestra domovině, tj. v Česku. Obliba silvestrovských pobytů v zahraniční však až do pandemie narůstala. Prim z „lyžařských“ destinací hrají Rakousko a Itálie, z těch prosluněných přímořských pak Egypt a Dubaj. Populární jsou ještě maďarské termální lázně.

Související

Sydney přivítalo rok 2024

Svět má rok 2024. Oslavil jej velkolepými ohňostroji, v ulicích Prahy hlídkovali ozbrojení policisté

Svět se překlopil do roku 2024. Obyvatelé atolu Kiritimati, známého také jako Vánoční ostrov ve státě Kiribati, přivítali nový rok jako první v 11:00. Po nich zažili silvestrovské oslavy obyvatelé Nového Zélandu, Japonska i Číny. Ohňostroje oslavující vstup do roku 2024 byly odpáleny i v Česku, a to včetně Prahy, kde na několika místech platí zákaz používání pyrotechniky. Do ulic proto vyrazili kromě lidí oslavujících příchod nového roku také policisté.

Více souvisejících

Silvestr

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 55 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy