Agrofert se může dál ucházet o státní peníze, oznámilo MZe úřadům. Z dopisu je rozruch

Tajemník ministerstva zemědělství Jan Sixta poslal před měsícem dopis úřadům a firmám spadajícím pod ministerstvo, informuje v něm, že Agrofert se může účastnit soutěží o veřejné peníze.

 Na svých webech to uvedly Echo24.cz a Respekt. Tiskový mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý ČTK sdělil, že text dopisu vychází z právního stavu, přičemž se doporučuje, aby obchodní společnosti využívaly čestných prohlášení, kterými potvrdí, že nejsou ve střetu zájmů. Postup kritizuje ODS, dopis Sixty je podle europoslankyně a předsedkyně Spolku pro obnovu venkova Veroniky Vrecionové dovršením privatizace státu hnutím Agrofert.

Dopis náměstka MMR Jana Sixty je dovršením privatizace státu hnutím Agrofert. Požadujeme okamžité zastavení vyplácení všech dotací a vrácení těch, které byly vyplaceny od nabytí účinnosti zákona o střetu zájmů.https://t.co/CV0h3YEntL

— Veronika Vrecionova (@vrecionova) December 6, 2019

"Vedoucím resortních organizací ministerstva zemědělství byl státním tajemníkem zaslán dopis, který poskytuje stanovisko k otázce výkladu ustanovení zákona o střetu zájmu. Jeho text vychází z aktuálního právního stavu, přičemž nejen v případech složité majetkové struktury obchodní společnosti doporučuje, aby byl využíván institut čestného prohlášení, kterým by obchodní společnost deklarovala, že není obchodní společností, na kterou dopadá zákaz účasti v zadávacím řízení dle zákona o střetu zájmů," sdělil Bílý.

Dopis předcházel rozhodnutí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), který na konci listopadu deklaroval, že vyplatí Agrofertu dotace za období od předloňského února, kdy současný premiér Andrej Babiš (ANO) vložil koncern do svěřenských fondů, a loňským srpnem, kdy začalo v Evropě platit přísnější nařízení o střetu zájmů. SZIF ve čtvrtek oznámil, že si za rozhodnutím proplatit dotace holdingu Agrofert stojí. Tvrdí, že paragraf o střetu zájmů se na fond nevztahuje, protože neproplácí peníze z kohezních fondů.

SZIF podle Vrecionové nejedná v zájmu občanů České republiky, ale v zájmu jediné firmy. Příčinou je obsazení dozorčí rady SZIF zástupci hnutí ANO, míní. "Odmítání zveřejnění auditní zprávy a tedy informování státní organizace o tom, že se dotace firmě Agrofert vyplácí neoprávněně, je podle mého názoru cíleným krokem k tomu, aby se alespoň část dotací stihla ještě vyplatit," sdělila.

Podle auditu Evropské komise, který se do ČR dostal v posledních dnech a některá média z něj citovala, Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Nadále má ovládat holding Agrofert, který pobírá unijní dotace. Důvěrnou zprávu auditorů obdržel i pražský magistrát, protože je jedním z připomínkových míst řízení. Radní Adam Zábranský (Piráti) novinářům řekl, že částka, o kterou ČR zřejmě přijde, je zatím stanovena na víc než 285 milionů korun.

"Audit vznikl kvůli dotacím z fondů EU. V kontextu Sixtova dopisu se však nabízí úvaha, že střet o výklad zákona může mít mnohem širší souvislosti. Pokud by se unijní výklad ujal, mohl by to pro Agrofert znamenat ještě větší škodu. Podnik by totiž ztratil nárok nejen na evropské dotace, ale i na české dotace - a také na státní zakázky nebo na právo vlastnit média. To vše je firmám spojeným s veřejnými činiteli v zákoně zakázáno," dodává Respekt.

Babiš má podle závěrů auditu přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých vložil svou firmu Agrofert. Auditoři to dovozují z toho, jak definoval cíle fondů, vybral správce fondu, které navíc může odvolat, a toho, že je takzvanou obmyšlenou osobou a může mít z fondů užitek. Zájem na hospodářském úspěchu Agrofertu podle auditorů ovlivnil nestrannost Babišova rozhodování, protože jako předseda vlády, ministr financí či předseda Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy rozhodoval o záležitostech týkajících se unijních fondů, které měly dopad na Agrofert.

Související

Na traktorech se objevily nejrůznější slogany. Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Praha pod náporem zemědělců. Traktory na magistrále, Výborný v jámě lvové

Do Prahy dnes přijela vozidla, na které obyvatelé nejsou v ulicích hlavního města zvyklí. Kolaps v dopravě však kvůli traktorům nenastal, ačkoliv parkovaly například na magistrále. Zemědělci protestovali před budovou příslušného ministerstva a odpoledne také na Malostranském náměstí, kde musela zasahovat policie. Část účastníků se od akce v jejím průběhu distancovala. 

Více souvisejících

Ministerstvo zemědělství Agrofert Veronika Vrecionová (ODS) dotace Jan Sixta (tajemník)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Aktualizováno před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy