Průmysl podle analytiků rostl rekordně i přes nedostatek čipů

Průmysl je stále motorem české ekonomiky, důkazem je jeho rekordní růst navzdory nedostatku čipů, které jsou nezbytné pro část výroby. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Dvouciferný růst bude podle nich pokračovat i v dalších měsících. Průmyslová výroba v březnu meziročně vzrostla o 14,9 procenta, což je důsledek loňského omezení výroby po nástupu pandemie. Meziroční nárůst je nejvyšší od roku 2001, kam aktuální statistická řada sahá.

"To, že vidíme dvouciferná meziroční tempa růstu není až takový důvod k radosti jako fakt, že průmysl dokáže expandovat i ve srovnání s předchozími měsíci navzdory problémům s dodávkami komponent potřebných při výrobě," uvedl analytik Komerční banky Michal Brožka. Připomněl, že některé automobilky v březnu oznámily omezení výroby.

Za příznivými výsledky průmyslu je především pozitivní ekonomický vývoj v zahraničí, jak je patrné z meziročního růstu tržeb z vývozu o 26,3 procenta, doplnil analytik Deloitte David Marek. S uvolňováním protipandemických opatření by se měla podle něj postupně přidat také domácí poptávka.

Dařit se bude tuzemskému průmyslu bude i v následujících měsících, jak už naznačují indexy nákupních manažerů nebo samotné statistiky nových zakázek, souhlasil analytik ČSOB Petr Dufek. Průmysl tak může podle něj dál fungovat jako motor ekonomiky, a dokonce začít i nabírat nové zaměstnance. "Když k tomu připočteme oživení ve službách, které začne už v květnu, tak je ČR na dobré cestě k rychlému ekonomickému růstu ještě v letošním roce," podotkl.

I následující dva měsíce budou ve znamení vysokého meziročního přírůstku produkce, který proti březnu ještě zesílí, míní analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Hlavním důvodem bude opět vliv výpadků výroby během loňské jarní vlny pandemie. "Pokud bychom měli nadále hodnotil výkon průmyslu příznivě, měla by se produkce v průměru za duben a květen zvýšit o víc jak 30 procent," poznamenal.

Vzhledem k raketovému ekonomickému odražení pozorovanému v USA a robustním růstu Číny se zdá být prakticky jisté, že se nadcházející měsíce ponesou ve znamení závodů nikoliv o to, kdo získá zakázku, jako spíše o to, kdo dokáže efektivně zorganizovat výrobu a zajistit plynulou logistiku navzdory kapacitním limitům, upozornil analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. "My českým průmyslníkům v tomto ohledu věříme a předpokládáme za celý letošní rok růst výroby o sedm procent," dodal.

Brožka pro letošek počítá s expanzí průmyslu kolem devíti procent. To sice vypadá jako raketový růst, ale k tomu stačí jen udržení současné výkonnosti. Pokud by průmysl netížil nedostatek komponent, mohl by jeho letošní růst snadno překonat deset procent. Březnová data dávají naději, že se to možná i stane, uzavřel.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy