Asociace: Plán vlády na úhradu části nájemného obchodům pomůže

Plán vlády uhradit podnikatelům postiženým pandemií třetinu nájemného pomůže stabilizovat odvětví nákupních center a uklidnit nepříjemné diskuse mezi nájemci a pronajímateli. Na dotaz ČTK to dnes řekl předseda českého výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že stát se chystá podnikatelům, kteří jsou v nájmu a museli kvůli dopadům šíření koronaviru zavřít, uhradit minimálně třetinu nájemného za dobu od 12. března do konce června.

"O našem návrhu s vládou už pět týdnů intenzivně jednáme. A pokud naše požadavky ministři vyslyší, bude to podle nás jeden z nejúčinnějších nástrojů, které vláda vůbec v průběhu pandemie představila," uvedl Kubíček.

Dodal, že obchodní centra při vyjednávání navrhovala, že by se stát na úhradě nájmů podílel 50 procenty. Dalších 30 procent by pak pokrývali pronajímatelé a na obchodníky by zbylo 20 procent. Havlíček dnes uvedl, že takovou možnost vládě k rozhodnutí předloží.

Kubíček dále upozornil, že nákupní centra byla zavřena vládním nařízením, aby se zabránilo šíření pandemie mezi prvními, a jsou tak jedním z nejpostiženějších odvětví. Škody podle něj dosahují až deseti miliard korun měsíčně. "Naši nájemci mají hodně peněz ve zboží, a tudíž nejsou ve většině případů tak kapitálově vybaveni, aby tuto situaci bez pomoci státu ustáli. K zavření obchodů došlo v průběhu sezony jarního zboží, které je už nyní v podstatě neprodejné. Nájemné vedle nákladů na personál a zásoby tvoří jeden z hlavních nákladů nájemců," uvedl.

Související

Více souvisejících

Obchody nájemné Vláda ČR Andrej Babiš Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy