Avast zavře divizi Jumpshot. Stovky lidí přijdou o práci?

Společnost Avast zavře svou divizi Jumpshot, která zpracovává data o uživatelích. Výrobce antivirových programů to dnes uvedl v tiskové zprávě. V ohrožení jsou stovky pracovních míst. Avast čelí kritice, že Jumpshotu předává údaje o aktivitách konkrétních uživatelů na internetu a že tato divize je pak prodává svým klientům. Činnost Jumpshotu se Avast rozhodl ukončit s okamžitou platností.

"Mrzí nás, že tento krok bude mít dopad na zaměstnance společnosti Jumpshot, velmi si vážíme jejich práce a přispění. Budeme se snažit udělat celý proces pro ně co nejsnazší," uvedl generální ředitel Avastu Ondřej Vlček.

Jumpshot má hlavní sídlo v San Francisku a celkově na světě zaměstnává více než 200 zaměstnanců, z toho tři čtvrtiny v Česku. "Všem zaměstnancům nabídneme atraktivní kompenzační balíčky a personální podporu, aby mohli rychle najít novou práci. Budeme se snažit převést zaměstnance do otevřených pozic společnosti Avast," řekla ČTK mluvčí Dominika Kalašová.

Avast firmu Jumpshot z větší části vlastní, 35procentní podíl ale před časem prodal firmě Ascential. Ta dnes uvedla, že podíl prodá zpět Avastu, který vrátí kupní cenu a zaplatí jí další výdaje.

Avast prodej dat nepopírá, tvrdí ale, že jsou anonymizovaná a že třetím stranám nikdy neprodal data, podle kterých by šlo dohledat konkrétního člověka.

Společnost Jumpshot začala služby nabízet v roce 2015 s cílem "poskytovat marketérům trendové analýzy a statistiky týkající se nákupních zvyklostí, které jsou anonymní". Časopis PCMag ale začátkem tohoto týdne uvedl, že informace, které Avast prodává třetím stranám, je možné zpětně spojit s konkrétními osobami.

Akcie Avastu od pondělí na pražské burze odepsaly téměř 20 procent hodnoty a teď se prodávají kolem 130 Kč za kus. V posledním roce ale silně zpevnily, před rokem stály kolem 80 Kč.

Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle objemu tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za americkou společností Symantec. V ČR Avast zaměstnává 1200 lidí, z toho tři čtvrtiny ve výzkumu a vývoji.

Související

Avast

Avast by předběžně měl zastavit obchod s akciemi na burze 9. září

Česká antivirová firma Avast by podle předběžného návrhu harmonogramu svého spojení s americkou softwarovou společností NortonLifeLock měla zastavit obchodování se svými akciemi 9. září. Následně je má stáhnout z burzy a americký podnik vydá nové. Vyplývá to ze zprávy Britského antimonopolního úřadu (CMA), který se fúzí zabývá. Firmy se harmonogramem chtějí řídit, řekla dnes ČTK mluvčí Avastu Dominika Kalašová.

Více souvisejících

Avast propouštění Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 8 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy