Ceny v průmyslu v srpnu opět meziročně klesly

Ceny v průmyslu v srpnu zrychlily meziroční pokles na 0,5 procenta z červencových 0,1 procenta. Současně klesly pátý měsíc za sebou. Zlevnily i zemědělské výrobky, u kterých ale pokles cen zvolnil na 1,9 procenta z červencových 4,1 procenta.

Naopak stavební práce byly meziročně dražší, ceny však zpomalily růst na 3,4 procenta z předchozích 3,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny u výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

V průmyslu se v srpnu meziročně snížily ceny zejména v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Chemické látky a výrobky byly proti loňskému srpnu levnější o 11,5 procenta a ceny v těžbě a dobývání klesly o 3,5 procenta. Naproti tomu o 7,9 procenta stouply ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu, o 1,4 procenta dražší byly dopravní prostředky a v odvětví nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu ceny meziročně vzrostly o 4,7 procenta. Potravinářské výrobky, nápoj a tabák byly dražší o 1,5 procenta.

Na zpomalení poklesu cen zemědělských výrobců se v srpnu kladně podepsalo zdražení v rostlinné výrobě, kde ceny po jedenácti měsících poklesu vzrostly o 1,1 procenta. O 4,1 procenta byly vyšší ceny ovoce a o 7,7 procenta olejnin. Vedle toho ale o téměř 26 procent zlevnily brambory a o deset procent čerstvá zelenina. V živočišné výrobě byly ceny nižší o 5,4 procenta, přičemž klesly ceny jatečných prasat , skotu i mléka. Vejce a drůbež zdražily.

Ceny tržních služeb pro podniky stouply v srpnu stejně jako v červenci o 2,1 procenta. Vyšší byly zejména ceny za poradenství v oblasti řízení o 5,8 procenta. O více než čtyři procenta byly vyšší také ceny za bezpečnostní a pátrací služby a služby v oblasti programování.

V meziměsíčním srovnání ceny průmyslových výrobců klesly o 0,3 procenta a o 3,8 procenta v zemědělství, kde na to měly vliv levnější brambory, ovoce a čerstvá zelenina. Naopak ceny stavebních prací proti červenci stouply o 0,2 procenta a tržních služeb pro podniky o 0,4 procenta, důvodem bylo mimo jiné zdražení reklamních a finančních služeb.

Související

Více souvisejících

Průmysl

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 54 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy