Česko by mohlo do roku 2030 zvýšit díky digitální ekonomice své roční HDP o 360 miliard

Česko by mohlo do roku 2030 zvýšit díky digitální ekonomice své roční HDP o 15 miliard eur, tedy zhruba 360 miliard Kč. Tahounem růstu bude nadále elektronický obchod a rozvíjející se sektor informačních technologií. V celé střední Evropě by mohlo HDP díky digitálním technologiím vzrůst o 200 miliard eur. Vyplývá to ze studie poradenské firmy McKinsey.

Digitální ekonomika střední Evropy mezi lety 2019 a 2021 podle ní rostla tempem 13 procent ročně a doháněla tím velkou pětku, kterou tvoří Francie, Německo, Itálie, Španělsko a Velká Británie, rostoucí o sedm procent. Česká digitální ekonomika v tomto období rostla tempem deset procent ročně. Český e-commerce dosáhl růstu 17 procent ročně, a udržel si tak prvenství v tržbách na obyvatele mezi zeměmi střední a východní Evropy, vyplývá ze studie.

Internetový obchod v Česku a dalších zemích střední Evropy i nadále poroste i přes postcovidové zpomalení, uvedla společnost McKinsey. Podíl e-commerce na celkovém obchodu, který v Česku dosahuje 18 procent a v celém regionu 16 procent, je totiž stále nižší než u zemí velké pětky (21 procent) nebo u světových digitálních lídrů, dodala.

Dalšímu růstu podle ní pomůže zvyšování pohodlnosti internetových nákupů, rozšiřující se dostupnost produktů a služeb, výhodnější ceny, jednoduché platby a spolehlivé dodávky zboží. Dále pak rozvoj on-line tržišť, digitální inovace s cílem maximalizovat komfort po zákazníky v oblasti plateb, rychlého doručení zboží a jeho snadného vrácení.

Region má podle studie McKinsey velkou šanci urychlit růst informačních technologií. Příležitostí je očekávaná největší realokace kapitálu v dějinách vyvolaná potřebou dekarbonizace a zvyšující se orientace vedení firem na budování nových podniků a inovace.

"Manažeři očekávají, že za pět let budou nové podniky, produkty a služby přinášet až polovinu výnosů jejich společností. Ukazuje se, že investice do akcií společností úspěšných v budování nových podniků mají navíc 1,5krát vyšší pravděpodobnost dosažení nadprůměrné návratnosti v porovnání s investicemi do ostatních firem," uvedl řídící partner McKinsey Dan Svoboda.

Budování nových podniků by se podle firmy mohlo zaměřit technologie, ve kterých má střední Evropa silnou pozici a dokáže konkurovat na celosvětové úrovni, například čisté technologie, nové materiály a potenciálně také automatizace výroby, konektivita nebo biotechnologie. Střední Evropa může akcelerovat svou digitální ekonomiku také proexportní orientací, dodala společnost.

Podle provozní ředitelky společnosti Creative Dock Gabriely Teissing může být akcelerátorem budoucího digitálního Česka i zcela nová kategorie budování podniků, tzv. corporate venture building, a technologických projektů. "Odhadujeme, že celá kategorie corporate venture building byznysu má hodnotu převyšující miliardu dolarů ročně a poroste padesátiprocentním tempem ročně. V České republice tak v oblastech financí, pojištění nebo retailu budou vznikat nové produkty a služby, které bude využívat na desítky milionů lidí po celém světě," řekla ČTK.

Související

Více souvisejících

HDP ČR

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Aktualizováno před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy