Čínská firma Xiao-i zažalovala Apple, chce miliardové odškodné

Čínská společnost Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology, známá i pod kratším názvem Xiao-i, podala žalobu na americkou společnost Apple. Tvrdí v ní, že výrobce iPhonů bez povolení využil některé její patenty. Škody čínský podnik vyčíslil na deset miliard jüanů (32,1 miliardy Kč) a tuto částku po americké firmě hodlá vymáhat.

Čínská firma v oznámení na sociálních sítích požaduje, aby Apple přestal "vyrábět, používat, slibovat prodej, prodávat a dovážet" výrobky, které zasahují do jejích patentových práv.

Xiao-i tvrdí, že technologie rozpoznávání hlasu Siri, kterou Apple používá, pracuje s patentem, o který firma požádala v roce 2004 a který jí byl v roce 2009 přiznán.

Apple na žádost agentury Reuters o komentář nereagoval. Reuters také upozorňuje, že kopii příslušné žaloby, o které Xiao-i hovoří, se mu zatím nepodařilo dohledat.

Žaloba je pokračováním sporu, který se táhne už téměř deset let. Společnost Shanghai Zhizhen firmu Apple kvůli patentům k technologii rozpoznávání hlasu poprvé zažalovala roku 2012. V červenci nejvyšší lidový soud v Číně rozhodl, že patent je platný.

Na Apple kvůli patentům podaly žalobu i jiné firmy. Například loni se Apple překvapivě dohodl s americkým výrobcem čipů Qualcomm na urovnání sporu o porušování patentních práv při výrobě telefonů iPhone. V roce 2018 pak Apple urovnal vleklý spor s jihokorejskou společností Samsung Electronics, tehdy šlo o patenty na výrobu chytrých telefonů a dalších mobilních zařízení.

Kvůli patentům vedl Apple spor například i s finskou společností Nokia a s americkým Googlem, stejně jako s americkou společností Motorola.

Xiao-i apple Čína iphone Ekonomika

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 29 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška

Rodinní příslušníci a přátele se ve čtvrtek před polednem rozloučili s populárním hercem a zpěvákem Josefem Lauferem, který zemřel o uplynulém víkendu. Bylo mu 84 let. Laufer strávil poslední čtyři roky života v kómatu na nemocničním lůžku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy