Cizinci z východu se hrnou. Kdo letos koupil nejvíc českých firem?

Zahraniční podnikatelé letos koupili 1745 českých firem, což je zhruba stejný počet jako ve srovnatelném období loňského roku. Nejvíc jich koupili Ukrajinci (399) a Slováci (389), největší transakci ale uskutečnili Poláci. Informace dnes přinesla společnost Bisnode. Nejčastější zahraniční vlastník je v ČR z Ruska (14.030), následují Slováci (13.758) a Ukrajinci (12.298).

Ukrajina a Slovensko jsou státy, ze kterých v posledních pěti letech pochází nejvíc podnikatelů, v jejichž rukou nejčastěji končí české firmy. "Jde o země s historickými ekonomickými vazbami a teritoriální blízkostí k ČR," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

S výrazným odstupem za Ukrajinci a Slováky následují Rumuni, Maďaři a Rusové, do jejichž rukou letos přešlo více než 90 českých firem. Ve většině případů šlo podle Štěpánové o tzv. mikro firmy nebo firmy založené za účelem dalšího prodeje.

Z pohledu objemu základního kapitálu největší transakci v prvním půlroce letošního roku uskutečnili Poláci. Ti koupí 75 českých firem ovládli kapitál v objemu přes dvě miliardy korun. "Tyto statistiky zcela zásadním způsobem ovlivnil přesun ostravské firmy Advanced World Transport se základním kapitálem 2,05 miliardy korun pod polskou matku PKP Cargo," dodala.

Základní kapitál českých firem, které v první polovině roku 2019 přešly do rukou zahraničních vlastníků, dosáhl 3,8 miliardy. Za celý loňský rok to bylo 4,4 miliardy korun.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy Ekonomika Cizinci Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy