ČNB patrně nezmění úrokové sazby. Může dojít na devizové intervence, naznačují analytici

Bankovní rada České národní banky nechá na středečním zasedání úrokové sazby beze změny, shodují se analytici oslovení ČTK. Změnu v nastavení měnové politiky ekonomové neočekávají poměrně dlouhou dobu, podle některých lze očekávat změnu sazeb až v roce 2022.

Nejistotu ale podle nich vyvolává další vývoj kolem šíření koronaviru, který by mohl v extrémním případě vést až ke spuštění alternativních nástrojů měnové politiky, jako jsou například devizové intervence.

Na posledním měnovém jednání na počátku srpna rada jednomyslně ponechala úrokové sazby beze změny. Naposledy sazby rada změnila 7. května, kdy snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. Předtím snížila rada úrokové sazby dvakrát v březnu. Cílem bylo zmírnit dopady šíření koronaviru na ekonomiku. Naposledy byla základní úroková sazba na 0,25 procenta od srpna do listopadu 2017. Před pandemií v únoru byla základní sazba na 2,25 procenta.

"Očekáváme jedno z méně zajímavých zasedání bankovní rady. Zvyšování sazeb uprostřed bezprecedentního ekonomického propadu prakticky nepřichází v úvahu. Snižování sazeb v tuto chvíli není zapotřebí a ekonomice by již těžko pomohlo a pád inflace pod cíl na horizontu měnové politiky nehrozí. Nekonvenční měnové nástroje, jako devizové intervence či kvantitativní uvolňování, taktéž nejsou zapotřebí," uvedl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák ale upozornil, že během září prudce zrychlil růst počtu nakažených koronavirem, což bude mít negativní důsledky na ekonomiku. "Pro čtvrté čtvrtletí letošního roku se tak vrací do hry alternativní scénář ČNB z letošního května. ČNB se tak ve čtvrtém čtvrtletí nevyhne minimálně velmi intenzivní diskusi o dalším uvolnění měnové politiky prostřednictvím tzv. alternativních nástrojů," uvedl. Nicméně středeční zasedání podle Nováka změny v měnové politice a nastavení sazeb nepřinese.

I podle ekonoma Komerční banky Michala Brožky zhoršující se vývoj kolem šíření koronaviru stěžuje jakýkoliv výhled a přispívá k tomu, že úrokové sazby delší dobu neporostou. "Očekáváme, že ČNB setrvá ve vyčkávací pozici a nezvýší úrokové sazby před začátkem roku 2022," uvedl.

Pokud by ale podle Brožky další vlna pandemie vedla k výraznému oslabení ekonomické aktivity, ČNB by podle něj byla nucena měnové podmínky ještě uvolnit. "Stále považujeme oslabení koruny jako nejpravděpodobnější nástroj k uvolnění měnových podmínek v případě potřeby. Finanční trh toto rovněž anticipuje a koruna i z tohoto důvodu v září oslabila," dodal.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška je otázkou, zda ČNB vyšle do médií nějakou formu varování nad nadměrnými rozpočtovými stimuly, které by mohly příští rok návrat inflace k nižším úrovním ohrozit. "Bez ohledu na intenzitu vnímání tohoto rizika ale platí, že se nastavení měnové politiky zřejmě nebude měnit po relativně dlouhou dobu," uvedl.

Měnového zasedání bankovní rady ve středu 23. září se zúčastní všech sedm členů.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB Ekonomika

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy