Kvůli válce na Ukrajině klesly objednávky pobytů v Česku

V důsledku války na Ukrajině klesl podle některých rezervačních portálů počet objednávek tuzemských pobytů na následující období, nyní je však už patrný opětovný růst. Lidé mají zájem především o termíny v období Velikonoc. Někteří hoteliéři ale dostávají rezervace pouze na nejbližší dny.

Stále tak pokračuje trend způsobený pandemií koronaviru, kdy lidé aktivity ve volném čase kvůli nejistotě z dalšího vývoje plánují na poslední chvíli. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zástupci rezervačních portálů a provozovateli hotelových sítí.

Ruská vojska zahájila invazi na Ukrajinu 24. února. Portál Spa.cz tehdy zaznamenal okamžitý pokles zájmu o rezervace pobytů o 25 procent, po několika dnech se poptávka propadla dokonce o třetinu. "Nyní už počet rezervací roste, ale stále je přibližně o 17 procent nižší než před napadením Ukrajiny," řekl dnes ČTK manažer serveru Spa.cz Richard Šipoš. V dubnu má podle něho nejvíce lidí zájem strávit čas mimo domov o velikonočním prodlouženém víkendu. Ve srovnání s předpandemickým rokem 2019 eviduje Spa.cz u velikonočních pobytů dokonce růst zájmu o 14 procent.

Rezervace pobytů na jaro odpovídají na portálu Slevomat období před koronavirovou krizí. "Události jako válka na Ukrajině nebo v minulosti teroristické útoky, případně začátek pandemie, působí na trh šokově, ale jen krátkodobě. To se samozřejmě projeví i na prodejích, v tomto případě však jen v řádu prvních několika dnů. Poté se poptávka vrací na svou obvyklou úroveň," uvedl ředitel Slevomatu Ladislav Veselý.

Nejlépe se podle Veselého prodávají pobyty v období Velikonoc, které po Vánocích a letních prázdninách patří mezi nejvyhledávanější svátky, respektive prodloužené víkendy. Veselý doplnil, že například v Praze se lidé stále ubytují za příznivější ceny než před pandemií. Přetrvává totiž absence zahraničních turistů a velká část hoteliérů se cenami snaží přizpůsobit možnostem domácích hostů.

Síť Orea Hotels & Resorts hodnotí výhled na letošní sezonu z hlediska rezervací zatím pozitivně. Oživení po pandemii je podle generálního ředitele společnosti Gorjana Lazarova znatelné na duben i následující měsíce, a to v městských hotelech i regionech.

Řetězec Czech Inn Hotels sleduje růst zájmu o ubytování především vždy na následující den nebo nejbližší dny. "Chodí nám stovky nových rezervací na následující den," řekl dnes ČTK jednatel firmy Jaroslav Svoboda.

Lidé se v současné době mohou v tuzemských hotelech či penzionech ubytovat bez omezení. Při příjezdu se nemusejí prokázat negativním testem na koronavirus, ve vnitřních prostorách už není povinné ani nošení respirátorů. V případě lázeňských pobytů mohou lidé do konce března využít slevové poukazy v hodnotě 2000 korun na pobyt trvající alespoň šest nocí spojený s minimálně pěti procedurami. Seznam lázní, která vouchery přijímají, lidé naleznou na portálu Kudyznudy.cz. Poukaz si na něm mohou také stáhnout.

Související

Více souvisejících

Hotely

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy