Ministerstvo financí dnes prodalo dluhopisy za 55 miliard, vysoký zájem tak trvá

Ministerstvo financí dnes ve třech aukcích prodalo státní dluhopisy za 54,8 miliardy korun, tedy několikanásobně více, než plánovalo.

Vyplývá to z údajů na webu České národní banky. Původně MF plánovalo prodat dluhopisy za maximálně 14 miliard korun. Zájem investorů o státní dluhopisy vydávané ministerstvem financí z předchozích týdnů tak pokračuje.

MF zvýšilo prodeje dluhopisů díky zatím příznivé situaci na finančních trzích a snaze zajistit financování zvýšeného schodku státního rozpočtu. Ten Sněmovna zvýšila 24. března ze 40 na 200 miliard korun kvůli snaze omezit dopady šíření koronaviru. MF plánuje deficit financovat především právě prodejem státních dluhopisů. Další tři aukce plánuje MF 22. dubna.

Největší poptávka investorů byla po dluhopisech s nejkratší splatností, tedy obdobně jako v minulých aukcích. "Mezi hlavními důvody poptávky po kratších splatnostech vidíme poměr výnosu vůči podstupovanému riziku, které roste s delší splatností, čemuž v očích investorů neodpovídá dodatečný výnos. U kratší splatností hraje svou roli i agresivní očekávání finančních trhů, které počítají s dalším snížením úrokové sazby ČNB na 0,5 procenta už v horizontu jednoho měsíce. Ve srovnání s tím tak výnos 0,79 procenta stále vypadá jako lákavá příležitost," uvedl ekonom Komerční banky František Táborský.

Podle něj si tak ministerstvo financí dnešní aukcí zajistilo zhruba 90 procent z potřebných 410,3 miliard korun pro financování deficitu státního rozpočtu a splátek starších dluhopisů. "I přes to však emisní aktivita neklesá a bude pravděpodobně pokračovat i v dalších týdnech. Navíc současný kalendář splatností emitovaných dluhopisů a vyhlídka státního rozpočtu pro příští rok naznačují, že finanční potřeby ministerstva financí budou příští rok ještě vyšší než letos," uvedl.

Před týdnem MF ve třech aukcích prodalo státní dluhopisy za 28,5 miliardy korun, tedy zhruba dvakrát více než plánovalo. Na počátku dubna prodalo MF státní cenné papíry za 87,4 miliardy korun, původně chtělo prodat dluhopisy 12 miliard Kč. Obdobná situace byla ještě o týden dříve, kdy MF prodalo dluhopisy za za 53,4 miliardy, přičemž původní plány počítaly s 12 miliardami korun.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí dluhopisy Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy