Na zaplacení daní si už muselo půjčit 25 procent podnikatelů

Půjčku na zaplacení daně využil v minulosti, tedy ještě v době ekonomické prosperity, každý čtvrtý podnikatel. Vyplývá to z průzkumu společnosti Lidya, kterého zúčastnilo 320 živnostníků a firem do 50 zaměstnanců.

Data byla sbírána od 27. února do 1. března, tedy ještě před dopady vládních opatření v souvislosti s koronavirem. Podle autorů průzkumu lze tak nyní očekávat, že podíl těch, kteří si na zaplacení daní budou muset půjčit, se ještě výrazně zvýší. Vláda posunula termín odevzdání daňového přiznání o tři měsíce, tedy do 1. července.

Vláda kvůli zabránění šíření koronaviru v Česku zavedla během března řadu opatření, uzavřela například posilovny, koupaliště, solária, sauny či kadeřnické a kosmetické salony. S výjimkami nefungují ani ubytovací služby a restaurace. Z prodejen mohou zůstat v provozu například obchody s potravinami, pohonnými hmotami, drogerií, lékárny, optiky, trafiky, prádelny a čistírny, autoopravny, opravny elektroniky, zámečnictví, pohřební služby či květinářství.

"Současná výjimečná situace způsobila, že byl omezen nebo úplně zastaven provoz řady - zejména malých - podniků. Vláda proto jako jednu z úlev posunula termín o tři měsíce. Že je toto opatření na místě, potvrdil nedávný průzkum," uvedla společnost Lidya.

Podle ní by stát, banky či nebankovní poskytovatelé úvěrů měli mít nyní na paměti především minimalizaci vstupních bariér. Z průzkumu vyplývá, že více než polovina dotázaných podnikatelů při výběru půjčky preferuje instituci, která nepožaduje zástavu majetkem. Necelé dvě pětiny pak považují za překážku ručení směnkou či ručitelem. Pro zhruba stejnou část podnikatelů je také důležité, aby poskytovatel půjčky nepožadoval příliš rozsáhlé finanční výkazy a potvrzení a aby smlouva byla jednoduchá a krátká.

Lidya je holdingová společnost registrovaná v USA. Založena byla v roce 2016 jako digitální platforma pro poskytování krátkodobých a bezpečných úvěrů v segmentu živnostníků a malých a středních firem. Aktuálně působí v Nigérii, Portugalsku, Polsku a České republice.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy podnikatelé Daně

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Převáží zbraně mezi Ruskem a KLDR. Loď, na kterou USA uvalily sankce, kotví v čínském přístavu

Čína umožňuje ve svém přístavu kotvit ruské nákladní lodi, na kterou USA uvalily sankce a která zřejmě převáží do Ruska zbraně ze Severní Koreje. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy