O příspěvek požádal milion OSVČ. Bonus pro dohodáře je mnoho povyku pro nic, tvrdí asociace

Finanční správa přijala 919.341 žádostí o vyplacení příspěvku osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) a 79.954 žádostí o vyplacení příspěvku společníkům malých společností s ručením omezeným, kteří byli postiženi dopady pandemie koronaviru. Drtivou většinu žádostí finanční správa vyřídila a vyplatila přes 21,8 miliardy korun.

Vyplývá to z informací, které zveřejnila na twitteru. O příspěvek bylo možné požádat do pátku 7. srpna.

? AKTUÁLNÍ data ke kompenzačnímu bonusu ?✔Zpracované žádosti od společníků malých s. r. o.:bonusové období 1⃣ ▫ 39 125bonusové období 2⃣ ▫ 40 379✔Zpracované žádosti od žadatelů OSVČ:bonusové období 1⃣ ▫ 536 697bonusové období 2⃣ ▫ 382 266 pic.twitter.com/LDaigHsgJw

— Finanční správa ČR (@financnisprava) August 10, 2020

OSVČ i společníci malých firem mohli do pátku žádat o příspěvek už jen za druhé období od 1. května do 8. června. Žádosti v prvním období od 12. března do 30. dubna finanční správa přijímala do 29. června. Příspěvek v prvním i druhém období činil 500 korun denně. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Od pátku zpracovává správa také žádosti o příspěvek zaměstnancům pracujících na dohodu, kteří byli postižení dopady pandemie koronaviru. Dosud přijala 802 žádostí a vyplatila 8,5 milionu korun. Pracovníci na dohodu mohou žádat o 350 korun na den za období od 12. března do 8. června, pokud poslední půlrok před začátkem koronavirové epidemie pracovali aspoň čtyři měsíce a odváděli nemocenské pojištění.

Finanční správa eviduje k dnešnímu dni 802 žádostí o příspěvek, tzv. kompenzační bonus, zaměstnancům pracujícím na dohodu, kteří byli postižení dopady pandemie koronaviru. Vyřídila 592 žádostí a vyplatila zhruba 8,5 milionu korun. 

? AKTUÁLNÍ data ke kompenzačnímu bonusu pro osoby vykonávající činnost na základě dohody ?? K dnešnímu dni bylo přikázáno vyplatit 8 477 600 Kč.✔Zpracované žádosti:bonusové období 1⃣ ▫ 305bonusové období 2⃣ ▫ 287 pic.twitter.com/cvUIdtrTA4

— Finanční správa ČR (@financnisprava) August 10, 2020

Pracovníci na dohodu mohou žádat o 350 korun na den za období od 12. března do 8. června, pokud poslední půlrok před začátkem koronavirové epidemie pracovali aspoň čtyři měsíce a odváděli nemocenské pojištění. Žádost je možné podat na finanční úřad e-mailem, datovou schránkou, prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO), prostřednictvím poštovních služeb nebo osobně. Termín pro podání žádostí je 30. listopad.

Správa zároveň v pátek při zahájení zpracování žádostí upozornila, že vyřizování žádostí nebude tak rychlé, jako tomu bylo v případě osob samostatně výdělečně činných a společníků malých s. r. o. "Důvodem je skutečnost, že zákon stanovuje řadu podmínek pro splnění nároku na výplatu bonusu, které musí pracovníci finančních úřadů důkladně prověřit," uvedla správa.

Vyplácení příspěvku dnes kritizovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) s tím, že na příspěvek dosáhne minimum lidí. "Náklady na vytvoření, zpracování novely, celý legislativní proces včetně průchodu Poslaneckou sněmovnou jsou tak mnohonásobně vyšší než potenciální peníze, které se mají dostat mezi lidi," uvedla asociace.

MF uvádí, že nárok na podporu by mohlo mít až má 116.000 lidí. "Zdaleka ne všech se ale bude týkat tento kompenzační bonus - podle expertního odhadu to bude řádově maximálně pár tisíc," uvedla asociace. Ta dále upozornila, že bonus se týká jen dohod o pracovní činnosti nad 3000 Kč, kterých je menšina. Bonus se podle AMSP také nebude týkat dohod o provedení práce, protože těch je drtivá většina do 10.000 korun měsíčně, a jsou tak vyloučeny z pojištění.

Související

Podnikatelé, ilustrační foto

Kdo je tady zvýhodněný: OSVČ, nebo zaměstnanci?

U příležitosti vládou zvažovaného zvýšení odvodů osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) se opět rozjela veřejná diskuse o tom, zda a jak jsou zvýhodněny. Jenže srovnávat OSVČ či živnostníky a zaměstnance je jako porovnávat jablka a hrušky, komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda.

Více souvisejících

osvč finanční správa Ekonomika Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 26 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy