Obce letos i příští rok vykážou přebytek hospodaření, avizuje Schillerová

Obce, kterých je v Česku zhruba 6250, by měly letos a příští rok ukončit hospodaření s přebytkem, ten bude ale klesat. Za celý letošní rok očekává ministerstvo financí přebytek hospodaření obcí zhruba dvě miliardy korun a příští rok pokles na zhruba 0,6 miliardy korun. Na dnešní konferenci k financování obcí to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Neočekává, že by letos obcím stouplo zadlužení.

Za celý loňský rok obce hospodařily s přebytkem 8,3 miliardy korun, což bylo meziročně o 13,2 miliardy korun méně. Letos ke konci září obce hospodařily s přebytkem 30,5 miliardy korun, tedy meziročně o 12,1 miliardy korun více.

Je to jednoduchá matematika? Naše opatření v boji s daňovými úniky a podvody přinášejí miliardy korun nejen do státního rozpočtu, ale i do obecních pokladen. Jen v roce 2019 budou daňové příjmy obcí oproti roku 2013 vyšší o fantastických 81 mld. Kč. pic.twitter.com/henFKpRxN7

— Alena Schillerová (@alenaschillerov) November 21, 2019

Podle státního závěrečného účtu 2018 loni klesl přebytek hospodaření obcí především kvůli růstu investic. Předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl dnes upozornil, že města a obce v uplynulých letech investovaly bez dotací více než samotný stát. Loni takto obce investovaly podle Lukla 77,7 miliardy korun a ze státního rozpočtu to bylo 48,2 miliardy korun. V roce 2017 to bylo na úrovni rozpočtu 50 miliard korun a v případě obcí 57,3 miliardy korun. Včetně dotací obce loni investovaly 94 miliard korun a letos to bude podle premiéra Andreje Babiše (ANO) více než 100 miliard korun.

Daňové příjmy obcí by za celý letošní rok měly podle ministryně stoupnout o 7,6 procenta na 243,3 miliardy korun. Příští rok MF čeká nárůst příjmů daňových příjmů obcí o 16,8 miliardy korun, tedy o 6,8 procenta. "Na celkových příjmech obcí se daňové příjmy podílí z 68 procent," upozornila Schillerová.

Loni příjmy obcí činily loni 330,9 miliardy korun, což byl meziroční růst o 36,6 miliardy korun. Výdaje obcí meziročně stouply o 49,8 miliardy na 322,6 miliardy korun.

Příjmy obcí a krajů jsou tvořeny například penězi ze sdílených daní, mezi které patří daň z přidané hodnoty, daně z nemovitosti nebo daně z příjmu. Dále dostávají peníze ze státního rozpočtu například na činnosti související s rozšířenou působností obcí nebo kraje na financování sociálních služeb.

Schillerová dále upozornila, že se mezi lety 2013 až 2018 klesla zadluženost obcí o zhruba 24 miliard korun, tedy o 26 procent. "A dluh obcí by neměl vzrůst ani v roce 2019," uvedla ministryně. Loni dluhy obcí meziročně klesly o 400 milionů na 68,6 miliardy korun. Z 6254 obcí jich bylo loni zadluženo 3198, meziročně o 64 méně.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová obce rozpočet Ministerstvo financí Ekonomika Česká republika Svaz měst a obcí ČR František Lukl

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy