Plošný odklad splátek úvěrů? Poskytovatelé s návrhem nesouhlasí

S plošným odkladem splátek úvěrů, o kterém bude ve středu jednat vláda, nesouhlasí banky, nebankovní poskytovatelé úvěrů i takzvané fintech společnosti. Vyplývá to z ankety ČTK. Poukazují na to, že ne všechny sektory jsou koronavirem výrazně postiženy, totéž se týká profesí. Varují také před morálním hazardem dlužníků.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v neděli uvedla, že navrhne vládě moratorium na splácení hypoték, spotřebitelských i podnikatelských úvěrů na půl roku. Banky na návrh reagovaly vyjádřením, že několikaměsíční odložení splátek hypoték a úvěrů kvůli koronaviru už umožňují. Šéf České spořitelny Tomáš Salomon řekl, že plošný odklad nemá smysl.

"Je složité nyní analyzovat dlouhodobé ekonomické dopady plošného moratoria splácení úvěrů. Můžeme pouze vycházet z našich zkušeností, které indikují vysoká rizika spojená se zamrznutím aktivity v celých hospodářských odvětvích, což by mohlo mít v dlouhodobém hledisku ještě negativnější dopady než pandemie. Nepovažujeme návrh plošného moratoria za ekonomicky efektivní," uvedl Salomon.

Chystané půlroční moratorium na splátky úvěrů může zdevastovat trh, firmy i zaměstnance, řekla ČTK ředitelka společnosti Bondster.com Jana Mücková. Pandemie podle ní nepostihla všechny sektory, a tedy všechny dlužníky stejně. Obchody s potravinami mají neobvyklé tržby, rovněž drogerie a lékárny jsou na tom aktuálně jinak než například majitelé restaurací, je potřeba v tomto rozlišovat, dodala.

Některým členům České leasingové a finanční asociace by mohlo šestiměsíční moratorium způsobit zásadní problém, doplnil její prezident Jaroslav Krutilek. Financující společnosti si podle něj samy splácejí své úvěry, nemálo z nich přitom tyto úvěry čerpá u zahraničních bank, na které se české moratorium nebude vztahovat. Vzniklá krize by omezila další financování spotřebitelů a firem, což je v dnešní situaci nežádoucí, podotkl.

"Plošný odklad splácení všech úvěrů není tím správným řešením, a ne všichni se do problémů dostanou. Do problému by se paradoxně mohli dostat kvůli splátkovým a úrokovým prázdninám ti, kteří neumí s kreditními kartami správně pracovat, a to je morální hazard," míní spolumajitel společnosti Twisto Lukáš Janoušek. Twisto funguje na principu odložené platby pro nákupy na internetu a mobilní aplikace s platební kartou na principu kreditní karty.

Související

Více souvisejících

banky Ministerstvo financí Alena Schillerová úvěry

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy