Podnikatelé z V4 rozšiřují byznys v ČR

Podnikatelé ze Slovenska v Česku rozšiřují byznys. V roce 2019 se poprvé v historii stali nejčastějšími zahraničními vlastníky českých firem a letos své vedení dále posilují. Naopak Rusové v pomyslném žebříčku nejčastějších zahraničních majitelů našich firem opět propadli – v roce 2020 z vedení na druhou příčku a v průběhu letošního prvního pololetí dokonce na třetí, když svoji pozici uvolnili Ukrajincům.

„Podnikatelé ze zemí bývalé Visegrádské čtyřky (V4), ve srovnání s ostatními zahraničními podnikateli, výrazněji posilují své aktivity v ČR. Počet tuzemských společností, které mají slovenské vlastníky se v prvním pololetí zvýšil o 201 na 14 517, firem s polskými vlastníky přibylo 48 a s maďarskými 55 – to jsou nejvyšší absolutní přírůstky za první pololetí.

Naopak počet společností kontrolovaných ruským kapitálem klesl o 351 na 12 385, zatímco německý kapitál je přítomen u 8 712 našich firem, což je o 127 méně než na konci roku 2020,“ zhodnotila vývoj analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová s tím, že v rámci první dvacítky nejčastějších zahraničních vlastníků došlo k poklesu u 13 z nich. Ekonomické zprávy také nabízí nový zpravodajský server newsbox.cz.

V žebříčku nejčastějších zahraničních vlastníků se za první Slováky probojovali Ukrajinci, kteří aktuálně kontrolují 14 478 společností (+14). Mezi první dvacítkou si kromě podnikatelů z V4 také výrazněji polepšili Francouzi (+32). Na druhou stranu, v absolutních hodnotách, ubývaly nejvíc společnosti s majiteli z Ruska (-351), Německa (-127), Velké Británie (-55), Číny (-46) a Itálie (-45).

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé Česká republika

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy