Prodejci letos znovu sledují zájem o sortiment na Halloween

Prodejci letos znovu sledují zájem o sortiment na Halloween v celé šíři. Loni kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím opatřením nebyla příliš vysoká poptávka po maskách, kostýmech či lampionech.

Letos roste zájem o dýně někde až o desítky procent, zákazníci si mohou často vybrat z několika odrůd. Halloween Češi podle obchodníků slaví i vařením a hodováním, proto někteří připravili speciality, nabízejí například dýňové pivní speciály. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci.

Globus podle své mluvčí Anety Turnovské v uplynulém roce evidoval meziroční pokles poptávky po sortimentu na Halloween, hlavně u zboží jako jsou masky. Letos je zájem o masky a doplňky o pětinu vyšší. "Meziročně zaznamenáváme také desetiprocentní nárůst zájmu zákazníků o dýně," uvedla Turnovská. V hypermarketech Globus podle ní lidé najdou nyní šest odrůd dýní, všechny od tuzemských pěstitelů.

Restaurace Globus si podle Turnovské k Halloweenu připravily speciální nabídku jídel. "Zákazníci si tak mohou pochutnat na kachním stehnu s červeným zelím a dýňovými bramboráčky nebo kachním prsu a tarhoňovým rizotem s dýní. V nabídce bude i krémová dýňová polévka se zázvorem," řekla.

Obchody Albert podle svého mluvčího Jiřího Marečka v souvislosti s koronavirem nesledují žádné větší výkyvy v poptávce po halloweenském sortimentu. Loni situaci nejvíce ovlivnilo rušení lampionových průvodů a oslav k Halloweenu ve školách a školkách. Tradičně mezi nejoblíbenější zboží podle něj patří lampiony, kouzelnické klobouky a doplňky pro děti.

U dýní Albert zaznamenal růst zájmu až o desítky procent. "Zákazníkům proto nabízíme širokou nabídku dýní, i takzvaných halloweenek z českých polí," uvedl.

Tesco podle svého mluvčího Václava Koukolíčka pozoruje u Čechů rostoucí zájem o halloweenské oslavy. Nabídku letos doplnila o bytový textil s tematickými motivy nebo skleničky. Nejvíce lidé podle Koukolíčka kupují masky, které se většinou i rychle vyprodají, řekl.

I on-line supermarket Košík.cz ve své nabídce Halloween zohledňuje. Dýně má momentálně podle svého mluvčího Františka Brože v akci, prodává limitované edice výrobků s odkazem na Halloween. V rámci vlastní řady Authentic připravili třeba dýňové pivní speciály nebo zmrzlinu s dýňovou příchutí.

Oslavy Halloweenu, které připadají na 31. října, vznikly v Irsku, odkud se rozšířily do Spojených států amerických a následně do dalších zemí. Svátek Día de los Muertos je jedním z nejvýznamnějších v Mexiku. Slaví se 1. a 2. listopadu.

Související

Desítky lidí utrpěly zástavu srdce při oslavách Halloweenu v Soulu. (29.10.2022)

Nepovedené oslavy Halloweenu v Soulu. Nejméně 153 lidí zemřelo v tlačenici

V tlačenici při sobotních oslavách Halloweenu v jihokorejském hlavním městě Soulu podle nejnovějších údajů zemřelo 153 lidí, včetně nejméně 22 cizinců. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na hasiče. České ministerstvo zahraničí na dotaz ČTK uvedlo, že nemá informace o případných obětech z řad českých občanů.

Více souvisejících

Halloween Obchody

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 8 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy