Produkce medu v Česku opět klesla, je ho nejméně za pět let

Produkce medu v České republice loni klesla, včelstva vyprodukovala 8260 tun medu, což je nejméně za posledních pět let. Ve srovnání s loňským rokem je to pokles o osm procent, vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové kvůli hlášeným úhynům včelstev lze předpokládat pokles i letos.

Nižší produkce medu zatím nezvyšuje cenu medu v obchodech, meziročně se téměř nezměnila a zůstala na 205 korunách za kilogram.

Machová dramatické plošné zvýšení cen nepředpokládá ani dále. Proti jiným zemím EU je však podle ní V ČR cena medu podhodnocena.

Včelaři však zvýšili výkupní ceny medu, řekl Milan Špaček, jednatel společnosti Medokomerc, která kupuje med od českých včelařů a dodává ho do obchodů. "Do velké míry jsme zvýšení cen medu od včelařů pokryli z vlastních zdrojů," podotkl.

Cena medu v posledních letech podle ČSÚ klesá, v roce 2016 stál kilogram zhruba 209 korun. Podle Špačka je jedním z důvodů nákup výhodnějších větších balení medu na úkor menších, dražších. Předloni každý Čech průměrně snědl 0,9 kilogramu medu, v roce 2017 to byl kilogram.

V obchodech jsou k dostání i medy ze zahraničí. Loni se nejvíce medu dovezlo z Německa, naopak největším vývozním trhem bylo Slovensko. Špaček upozornil na exotické medy, které začne nabízet. "Chuťově velmi zajímavé medy jsou španělské, bulharské nebo chilské. Jestliže mají Češi rádi delikatesy ze zahraničí, mohou najít oblibu v medech avokádových, koriandrových nebo kaštanových, které u nás není možné vyprodukovat," řekl.

Související

Včela

V Česku během zimy uhynula polovina včelstev, říká výrobce medu

Za letošní zimu v Česku uhynula asi polovina včelstev, tedy 300.000. Vyplývá to z odhadu společnosti Medokomerc, která je jednou z největších firem v ČR specializujících se na výkup medu a jeho následný prodej. K podobnému úhynu podle ní naposledy došlo v letech 2019 a 2020. Loni nepřežilo přibližně 35 procent včelstev v závislosti na lokalitě, uvedla firma. 
med

Čím nahradit antibiotika? Vědci se obrací k potravině, kterou máme všichni doma

První zmínka o medu a jeho využívání lidmi dokládá jeskyní malba vytvořená před 8 000 lety ve východním Španělsku. Písemné záznamy ukazují, že med jako lidový lék používali v antické kultuře, ve Starověké Číně a je zachováno 147 lékařských receptů s medem ze Starověkého Egypta. Nová studie naznačila, že med je i po tisíciletí stále vhodnější alternativou léčby u některých onemocnění než antibiotika.

Více souvisejících

med Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy