Schillerová narazila. Odbory a podnikatelé nepodpořili na tripartitě návrh rozpočtu

Odbory a podnikatelé nepodpořili dnes na jednání tripartity návrh státního rozpočtu pro příští rok. Podle nich v něm chybí výpadek příjmů kvůli plánovanému rušení superhrubé mzdy a změny daní.

Novinářům to po tripartitním jednání řekli předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula a prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla, že do rozpočtu nemůže zanést věci, které ještě neplatí. 

Na jednání @tripartita_cz řešil @SvazPrumyslu státní rozpočet nebo stavební zákon. Přečtěte si tiskovou zprávu. https://t.co/l1Rae5wAYI

— Svaz průmyslu a dopravy ČR (@SvazPrumyslu) October 12, 2020

Stát by měl v příštím roce podle návrhu rozpočtu hospodařit se schodkem 320 miliard korun. Koaliční strany se na tom v pátek shodly. Je to druhý nejvyšší deficit v české historii po letošku, kdy vláda kvůli koronavirové krizi prosadila navýšení ze 40 miliard korun na půl bilionu. Návrh zatím rušení superhrubé mzdy nezahrnuje. Premiér dnes podle Středuly a Hanáka několikrát zopakoval, že vláda s tímto krokem počítá.

"Problémem státního rozpočtu je pro nás to, že máme dva rozpočty pro rok 2021. Jeden, který navrhuje ministryně financí bez daňového balíčku, druhý by měl být zpracován s dopady daňového balíčku," uvedl Hanák. Podle něj daňové změny představují dopad na rozpočet ve výši 70 až 80 miliard korun.

Schillerová řekla, že do rozpočtu nemůže zahrnout něco, co ještě není v legislativě. Týká se to i superhrubé mzdy. "Bude to načítat premiér jako poslanec do daňového balíčku," uvedla ministryně financí.

Podle ní Babiš předloží ve Sněmovně pozměňovací návrh se zrušením superhrubé mzdy a zavedením dvou sazeb daně z příjmu 15 procent a pro částky nad čtyřnásobek průměrné mzdy 23 procent nejspíš začátkem příštího týdne. Opatření bude navrhovat na dva roky. "Musí pak nová vláda přistoupit k dalšímu řešení," řekla ministryně.

Zaměstnavatelé se obávají toho, že výpadek se kabinet bude snažit řešit zvyšováním daní firmám i pracovníkům. Odmítli pro příští rok výdaje, které nesouvisejí s řešením krize a podporou růstu ekonomiky a vedou k zadlužování. "Jsme před volbami. Předpokládáme, že se nezmění tradice a samozřejmě vládní koalice využije prostředky státního rozpočtu pro podporu svých voličů, což zatím bylo vždycky," podotkl prezident svazu průmyslu. Podnikatelé žádají také úspory v chodu státu. Požadují údaje o vývoji počtu pracovníků státu a jejich platů za posledních deset let. Podporují vyšší investice.

Podle Středuly rozpočet vypadá tak, jakoby koronavirová epidemie letos měla skončit. Odbory jsou proti rušení superhrubé mzdy. Celkový výpadek příjmů rozpočtu kvůli daňovým změnám a dalším krokům spočítaly na více než 200 miliard korun.

"Vláda se zbavuje svých příjmů a nahrazuje je půjčkami," řekl předák ČMKOS. Podle něj je potřeba zachovat kupní sílu lidí, přehodnotit programy na podporu zaměstnanosti a pomoci firmám, na které dopadne druhá koronavirová vlna.

Po jednání tripartity se měla původně konat tisková konference. Dorazili na ni ale jen zástupci odborů a zaměstnavatelů. Nikdo z členů vlády nepřišel. Podle Středuly pokračovali v dalších jednáních.

Návrh rozpočtu by vláda měla projednávat za týden. Do konce října ho má dostat Sněmovna.

Tripartita se dnes sešla po více než čtvrt roce. Jednání se konalo na dálku jako videokonference. Příští zasedání by mělo být 2. listopadu.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Alena Schillerová Josef Středula Odbory podnikatelé tripartita Ministerstvo financí Ekonomika ČMKOS Jaroslav Hanák (Svaz průmyslu)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 49 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy