Seznam rizikových e-shopů má přes 1000 záznamů, varování si lze dát do prohlížeče

Více než tisícovka webových stránek je na seznamu rizikových e-shopů, který pátým rokem vede Česká obchodní inspekce (ČOI). Zařazení stránky na seznam je doporučením spotřebitelům, aby nákup na daném webu důkladně zvážili, především kvůli obtížné vymahatelnosti spotřebitelských práv a nedodržování některých zákonných povinností.

Nově si lidé mohou do svých internetových prohlížečů nainstalovat doplněk, který je bude před rizikovými e-shopy varovat, informoval dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Weby zařazené na průběžně aktualizovaném seznamu podle inspekce zpravidla nemají uvedené kontaktní údaje, zboží na nich doporučují smyšlení lékaři či vědci, případně zneužívají jméno a tvář reálných osobností. Cílem provozovatelů stránek je získat osobní údaje návštěvníků nebo z nich vylákat peníze.

ČOI nemá pravomoc weby zablokovat, může jen pokutovat porušení zákonů spadajících do její kompetence. Provozovatelé stránek jsou však často neznámí. "Tím hrubě porušují právní předpisy, navíc dle spotřebitelů často zboží ani nedodají," uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Seznam byl dosud dostupný na webu inspekce, čerpá z něj ale i vyhledávač Seznam.cz a tvůrce antivirových programů Eset. Novou možností je nainstalovat si doplněk do internetového prohlížeče Firefox či Chrome, který při vstupu na rizikové weby uživatele varuje. "Doporučujeme takový web ihned opustit, ale nikomu nic nebrání i navzdory varování pokračovat na rizikový web a prohlédnout si jeho obsah," popisuje Fröhlich.

Podle listopadového průzkumu antivirové společnosti Eset je pro čtyři z pěti zákazníků e-shopů zásadním důkazem bezpečnosti předchozí dobrá zkušenost s nákupem. Necelé tři čtvrtiny nakupujících dají na jméno e-shopu a 68 procent respondentů uvedlo, že za důkaz bezpečnosti považuje pozitivní recenze jiných uživatelů. "Pořád ale zbývá poměrné velké množství lidí, kteří se rozhodují podle jiných kritérií, například deklarované ceny, která bývá u podvodných e-shopů zpravidla nízká, a ti jsou primárně ohroženi," upozorňuje manažer společnosti Eset Ondřej Šafář.

Velké riziko podle Šafáře představují i podvodníci parazitující na renomovaných internetových obchodech. "Se zneužíváním podobně znějícího názvu či vizuální identity seriozních obchodů se setkáváme poměrně často," varuje Šafář.

Související

Více souvisejících

e-shopy internet Ekonomika

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 50 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy