Signál ve standardu DVB-T2 přijímá 30 procent Čechů, zájem o nové televize roste

Televizní signál v novém standardu DVB-T2 v současnosti přijímá kolem 30 procent diváků, tedy o pět procentních bodů víc než loni. První velké oblasti začnou vypínat nynější vysílání DVB-T za 14 dní. Uvedly to dnes České Radiokomunikace. Příjem DVB-T2 je v současnosti možný prostřednictvím tzv. přechodových sítí, které vysílají paralelně se stávajícími vysílači DVB-T, a pokrývají 99,6 procenta domácností. Po jejich vypnutí začnou vysílat regulérní sítě DVB-T2.

Podle průzkumu Nielsen Admosphere téměř 90 procent diváků o přechodu ví, více než polovina diváků tuší, kdy k němu dojde, 43 procent diváků je již na nový standard pozemního televizního vysílání připraveno, mají tedy televizor s DVB-T2 tunerem nebo příslušný set top box. Dalších zhruba 25 procent diváků deklaruje, že se pro nákup nových přijímačů rozhodne, až to bude nezbytně nutné.

Kvůli blížícímu se zahájení vypínání DVB-T sítí je patrné, že čeští diváci přechod ve zvýšené míře řeší. Podle údajů prodejce elektroniky, společnosti Datart, se v říjnu proti předchozímu měsíci zvýšil prodej televizorů a set top boxů o 86 procent. Od začátku listopadu se zvýšil podíl prodaných zařízení v Praze z třetiny na polovinu ze všech prodaných zařízení v ČR.

V Praze a středních Čechách vypínání DVB-T 27. listopadu začne. Z vysílačů Praha - město na Žižkově a Cukrák přestane v DVB-T vysílat Česká televize. Od začátku roku 2020 budou následovat další regiony. Za 56 dnů, konkrétně 8. ledna, bude také zahájeno vypínání stávajících DVB-T sítí ve kterých vysílají komerční televizní stanice. Přechod bude postupně pokračovat do 29. června, kdy budou vypnuty poslední DVB-T vysílače a bude uvolněno frekvenční pásmo 700 MHz pro mobilní operátory.

Platformu pozemního digitálního vysílání pro příjem televize v Česku využívá zhruba 60 procent domácností.

Související

telekomunikační služby

Na vysílání DVB-T2 přešly v Česku již dvě třetiny TV vysílačů

Na nový standard televizního vysílání DVB-T2 přešlo 64 procent všech pozemních vysílačů. Po přechodu na DVB-T2 na severní Moravě, který začíná příští týden a skončí během října, bude zbývat osm procent vysílačů se starším standardem DVB-T. ČTK to dnes řekla mluvčí Českých Radiokomunikací Petra Miterová.
Ilustrační foto

Přechod na formát DVB-T2 se možná obnoví v červenci

Přechod na nové televizní vysílání DVB-T2, který v polovině března zastavilo šíření nového typu koronaviru, by se mohl obnovit v červenci a skončit v říjnu. Předběžně s tím počítají České Radiokomunikace, definitivní slovo bude mít vláda, informoval dnes Radiožurnál. Celý proces by se tak zpozdil zhruba o čtyři měsíce.

Více souvisejících

DVB-T2 televize Česká republika průzkumy

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy