Skiareály a hotely jsou na dně. Po Krkonoších pojede rakev jako protest proti vládě

Ubytovatelé a další podnikatelé v Krkonoších chystají na neděli pod názvem Poslední hřebíček protest proti vládnímu uzavření lyžařských areálů a dalšímu podnikání na horách. Po největších krkonošských střediscích povezou symbolickou rakev, do které si každý bude moci zatlouci hřebíček. ČTK to dnes řekl iniciátor akce a spolumajitel krkonošské Lysečinské boudy Karel Chotek.

Vláda od neděle 27. prosince zpřísnila protikoronavirová opatření, aby odpovídala nejvyššímu, pátému stupni protiepidemického systému PES. Zastaví se tak i provoz lyžařských vleků. Hotely a penziony jsou uzavřené již od 18. prosince. Platnost přísnějších opatření je zatím nastavena do 10. ledna.

"Nouzový stav je schválený až do 22. ledna, proto datu 10. ledna nevěříme, že bude konečný. Další chaotické nařízení vlády není podložené faktem, že by se v našich horách nakazili lidé a šířili odtud nákazu nemoci covid-19. Novým nařízením zhasíná světlo naděje pro celé hory," uvedl Chotek. Situace na horách je podle něj dramatická a vláda mnoho podnikatelů na horách postavila do likvidační situace.

Uvedl, že výpadkem silvestrovských pobytů vzniká vlekařům, ubytovatelům, stravovacím zařízením a dalším službám nenávratná škoda, kterou nelze nahradit žádnou finanční kompenzací od státu. Období kolem vánočních svátků a silvestra tvoří u většiny horských podnikatelů ze zimy až 40 procent tržeb, jde o nejsilnější část roku.

Organizátoři akce Poslední hřebíček povezou skutečnou dřevěnou rakev, a to buďto na přívěsu za autem, nebo v pohřebním voze. Trasa povede z Harrachova přes Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, Malou Úpu, Horní Maršov, Janské Lázně a Černý Důl do Vrchlabí. Na akci s rakví budou organizátoři sbírat podpisy pod petici Za normální svět - otevřeme Česko, s níž přišli autoři iniciativy za zachování provozu restaurací Chcípl pes. Lidé by si měli přinést vlastní propisovací tužku k podpisu petice, případně i vlastní kladívko na zatlučení hřebíčku do rakve.

Krkonošští podnikatelé už uspořádali protest proti uzavření podnikání na horách 18. prosince. Tehdy do centra Prahy přijeli s dvěma rolbami předat na ministerstvu obchodu a průmyslu v ulici Politických vězňů petici s názvem Neničte hotely a hospody.

Související

Lyžařská sezona

Lyžařská sezóna končí. Většina středisek zavřela dříve, než plánovala

Většina lyžařských středisek ukončila zimní sezonu dříve, než plánovala. O víkendu se kvůli teplému počasí uzavřely menší sjezdovky. V provozu zůstávají jen největší výše položené skiareály, které s nadějemi vyhlíží nadcházející ochlazení. Meteorologové předpovídají na pondělí další sněžení. Nová sněhová nadílka by měla spadnout hlavně na severu Čech.
Lyžařská sezona

Lyžařská sezona se blíží k závěru, o víkendu zavřou další skiareály

Lyžařská sezona se blíží k závěru. V Plzeňském či Zlínském kraji už se lyžuje vždy jen v jediném areálu. Další střediska plánují ukončení provozu od příštího týdne, některá z nich proto na víkend připravila rozlučkový program, vyplývá ze zjištění krajských zpravodajů ČTK. Lyžování nepřeje teplé počasí posledních dní, nadějí pro vlekaře je meteorology předpovídané ochlazení od víkendu.

Více souvisejících

lyžařské areály Krkonoše Ekonomika Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy