Televizní revoluce se blíží. Stát dá 30 milionů na podporu DVB-T2

Stát letos investuje do podpory přechodu na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 zhruba 30 milionů korun. Z toho 20 milionů získají kraje na dotace pro zařízení sociálních služeb a na osm milionů vyjde samotná informační kampaň. Ministerstvo průmyslu a obchodu ji spustilo dnes. Na tiskové konferenci to uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Podle ministra není zahájení kampaně dva měsíce před spuštěním přechodu na DVB-T2 opožděné. "Veřejnost dostávala informace, dostávala je prostřednictvím operátorů, prostřednictvím České televize a my jsme to trochu cíleně nespouštěli v srpnu nebo v červenci, protože to byly prázdniny a v té době by to nemělo ten marketingový efekt. Proto jsme počkali na září, protože je prokázáno, že obyvatelé se rozhodují až ve finále, tedy v posledních týdnech," řekl Havlíček.

Informační aktivity zahrnují spuštění specializovaného webu televizezadarmo.cz, vysílání televizních spotů, rozhlasovou kampaň, distribuci informačních letáků, semináře i setkávání s občany v regionech. V příštím roce půjde na informační kampaň podle ministra zhruba podobná částka.

Vypínání stávajících vysílačů DVB-T začne 27. listopadu v Praze a středních Čechách a skončí v červnu příštího roku. "Přechodu se diváci určitě nemusí bát. V mnoha případech si nemusí kupovat novou televizi, stačí si pořídit set-top box v ceně několika stovek korun. Na druhou stranu získají diváci více TV programů a kvalitnější HD obraz, a to zdarma," uvedl ministr.

MPO zároveň pro vybraná zařízení sociálních služeb prostřednictvím krajů připravilo speciální dotační program, ve kterém je 20 milionů korun. V rámci programu bude například přispívat 1000 Kč na pořízení set-top boxu, 3000 Kč na TV přijímač a 7000 Kč na nezbytnou úpravu společné antény. Finanční podpora je podle předsedkyně rady Asociace krajů Jany Mračkové Vildumetzové koncipována tak, že může přispět k zajištění TV vysílání rovněž prostřednictvím kabelové nebo satelitní platformy či IPTV.

Podle údajů Českých Radiokomunikací je na příjem DVB-T2 v současnosti připraveno 30 procent diváků. Z toho 21 procent má televizi s DVB-T2 tunerem a devět procent set top box. Podle studie Arthur D. Little vyjde české domácnosti přechod na nový standard celkově na 473 milionů korun. Zaplatí je za pořízení set top boxů nebo nákup televizorů. Ty jsou na DVB-T2 připraveny zhruba od roku 2017 a měly by mít certifikát od ČRa. Průměrná cena nového televizoru, který je připravený na DVB-T2, je u obchodníka Alza.cz zhruba 11.000 korun. Set top box začíná na zhruba 500 korunách, dražší stojí několik tisíc korun.

Na DVB-T2 přechází celá Evropa, protože je nutné uvolnit část vysílacího spektra pro rychlé mobilní sítě 5G. Nový standard DVB-T2 má na méně frekvencích umožnit vysílání více programů ve vyšší kvalitě zvuku i obrazu.

Související

telekomunikační služby

Na vysílání DVB-T2 přešly v Česku již dvě třetiny TV vysílačů

Na nový standard televizního vysílání DVB-T2 přešlo 64 procent všech pozemních vysílačů. Po přechodu na DVB-T2 na severní Moravě, který začíná příští týden a skončí během října, bude zbývat osm procent vysílačů se starším standardem DVB-T. ČTK to dnes řekla mluvčí Českých Radiokomunikací Petra Miterová.
Ilustrační foto

Přechod na formát DVB-T2 se možná obnoví v červenci

Přechod na nové televizní vysílání DVB-T2, který v polovině března zastavilo šíření nového typu koronaviru, by se mohl obnovit v červenci a skončit v říjnu. Předběžně s tím počítají České Radiokomunikace, definitivní slovo bude mít vláda, informoval dnes Radiožurnál. Celý proces by se tak zpozdil zhruba o čtyři měsíce.

Více souvisejících

DVB-T2 Karel Havlíček televize Česká republika

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy