Tripartita se neshodla na odpuštění sociálních odvodů firmám

Tripartita se nedohodla na podobě odpuštění sociálních odvodů firmám. Podle návrhu ministerstva práce by se tříměsíční prominutí pojistného mělo týkat malých podniků, podle zaměstnavatelů všech ohrožených. Odbory jsou naopak proti tomu, aby důchodovému systému vypadly příjmy. Po jednání tripartity to dnes řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Podle něj dnes chystaný zákon s odpuštěním odvodů bude projednávat vláda.

"Není absolutní shoda, ani mezi členy vlády, ani mezi zaměstnavateli a odbory," uvedl Havlíček.

Odpuštění odvodů má být další podporou z kurzarbeitového programu Antivirus. Stát z něj vyplácí dva druhy příspěvků na náhrady mezd firmám, na které dopadla nařízená omezení kvůli koronaviru.

Podle Havlíčka panuje shoda na tom, že by se měl dál vyplácet příspěvek kvůli výpadku surovin, pracovníků či při snížení poptávky - takzvaný režim B. Zatím se má poskytovat do konce května. Pokračovat by měl do konce srpna. Skončit by měl příspěvek A na výdělky lidí ze zavřených provozů a na náhradu mzdy pracovníků v karanténě.

V modelu C by se mohly podle návrhu ministerstva práce odpustit sociální odvody, které činí 24,8 procenta z pracovníkova výdělku. Prominout by se mohly za červen až srpen firmám do 50 zaměstnanců, nebo do 25 zaměstnanců. Podmínkou by bylo, že nesmějí propustit víc než desetinu lidí, snížit proti březnu sumu na mzdy o víc než desetinu a čerpat jinou podporu z Antiviru. Musely by také platit daně v ČR či EU.

Podle Havlíčka se na tripartitě názory pohybovaly od "nedělat vůbec nic" přes odpuštění odvodů menším firmám po prominutí pojistného všem zaměstnavatelům, nebo zaměstnavatelům z krizí zasažených odvětví.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje by při odpuštění odvodů neměla velikost firmy hrát roli a podniky by měly mít možnost si vybrat buď příspěvek na mzdu, nebo prominutí pojistného - tedy mezi podporou B a C. "Plošně by to ale nemělo být v žádném případě," uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák.

Odbory s odpouštěním sociálních odvodů nesouhlasí. Staví se proti výpadku příjmu z pojistného. "Sociální systém nesmí být dodavatelem likvidity do firem. Najděme jiný kanál... Je potřeba postiženým pomoci, ale nechat vykrvácet systém důchodového pojištění je extrémně nebezpečné," uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle něj by měl být naopak tlak na banky, aby firmám "dodaly likviditu".

Podle Havlíčka by dnes návrh zákona s odpuštěním odvodů z dílny ministerstva práce měla projednávat vláda. "Měli bychom dojít k závěru (kabinet)," dodal vicepremiér.

Podle ministerstva práce by po čtvrtletním odpuštění odvodů firmám do 25 zaměstnanců ze systému vypadlo asi devět miliard korun, do 50 zaměstnanců pak asi 13,5 miliardy. Podle rozpočtu resort počítá letos s příjmy z odvodů 540,5 miliardy. Výpadek by tedy činil asi 1,7 procenta, nebo 2,5 procenta.

Související

Karel Havlíček

Sněmovna ukončila jednání o důchodech. Změny v penzích jsou těsně před schválením

Poslanci v úterý dopoledne započali jednání o konsolidačním balíčku. Program schůze schválili teprve po čtyřech hodinách proslovů opozičních politiků hnutí ANO a SPD. Trvalo dvanáct hodin, teprve zítra odpoledne se ale poslanci dostanou k výše zmíněnému konsolidačnímu balíčku. Dnes Sněmovna jednala o zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění pravidel předčasných důchodů. Tyto se nyní budou schvalovat. 
Jan Skopeček (ODS)

Úspory v letošním rozpočtu musí být vyšší než 20 miliard korun, míní Skopeček

Úspory v rozpočtu na letošní rok budou muset být vyšší než 20 miliard korun. V diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Zopakoval, že pokud by žádné úspory nepřišly, činil by deficit na konci roku 400 miliard Kč. Plnění rozpočtu se podle něj ve druhém pololetí bude vyvíjet lépe než v prvním. Schválený rozpočet počítá za celý rok se schodkem 295 miliard korun.

Více souvisejících

Karel Havlíček tripartita firmy sociální a zdravotní pojištění Ekonomika svaz průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák (Svaz průmyslu) kurzarbeit

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy