Tržby obchodníků v květnu vzrostly meziročně o dvě procenta

Tržby obchodníků v Česku v květnu po očištění stouply meziročně o dvě procenta, meziměsíčně byly vyšší o 11,6 procenta. Dařilo se hlavně prodejcům nepotravinářského zboží. Naopak méně lidé utráceli za pohonné hmoty. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. V dubnu klesly tržby v maloobchodě kromě prodeje motorových vozidel o 10,7 procenta, v březnu byly meziročně nižší o šest procent.

Bez očištění o kalendářní vlivy se květnové tržby snížily meziročně o 0,7 procenta. Letošní květen měl o dva pracovní dny méně než stejný měsíc loňského roku.

"Pokles tržeb zaznamenal prodej pohonných hmot a prodej potravin, naopak prodej nepotravinářského zboží se meziročně zvýšil o 2,6 procenta," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. Vyšší tržby podle ní vykázal zejména prodej prostřednictvím internetu a také prodej výrobků pro domácnost.

Bez očištění se květnové maloobchodní tržby za potraviny snížily meziročně o 1,5 procenta a za pohonné hmoty o 11,8 procenta. Naopak za nepotravinářské zboží se zvýšily o 2,6 procenta.

Při zohlednění kalendářních vlivů utratili zákazníci v květnu za nepotravinářské zboží o 6,1 procenta více a tržby za potraviny stouply meziročně o 0,4 procenta. Pokles tržeb u pohonných hmot činil 9,4 procenta.

Nejvyšší zájem měli zákazníci o nákupy zboží přes internet a zásilkovou službu. Tržby e-shopů a zásilkových firem stouply v květnu o více než třetinu. O více než 15 procent stouply tržby v obchodech za výrobky o domácnost.

Naopak jednoprocentní pokles tržeb zaznamenaly specializované prodejny s počítači a komunikačními zařízeními. Za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci lidé utratili o 1,9 procenta méně. Devítiprocentní pokles zaznamenaly farmaceutického a zdravotnického zboží a kosmetiky. Tržby za oděvy a obuv se propadly o 21 procent.

Související

Více souvisejících

Obchody

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy