Unipetrolu v 2. čtvrtletí klesly tržby o polovinu, výrazně se propadl objem zpracované ropy

Petrochemickému holdingu Unipetrol v letošním druhém čtvrtletí meziročně klesly tržby o více než polovinu na 15 miliard korun. Provozní zisk se snížil o zhruba dvě třetiny na 584,7 milionu.

Holdingu se proti loňskému druhému čtvrtletí výrazně propadl objem zpracované ropy i prodeje rafinérských i petrochemických produktů. Vyplývá to z tiskové zprávy Unipetrolu. 

Objem zpracované ropy letos ve druhém čtvrtletí činil 0,776 milionu tun, což bylo o tři pětiny méně než loni za stejné období. Prodej rafinérských produktů Unipetrolu klesl o dvě pětiny na 1,013 milionu tun a prodej petrochemických produktů zhruba o třetinu na 0,286 milionu tun.

Na dva měsíce, od začátku dubna do začátku června, byl odstaven závod Unipetrolu v Litvínově. Důvodem byla pravidelná údržba všech zařízení v areálu. "Těší mě, že během zarážkových prací nedošlo uvnitř i vně areálu k šíření koronaviru, a to zejména díky úspěšné přípravě a realizaci řady bezprecedentních opatření, které neměly v historii českého chemického průmyslu obdoby. I v době nouzového stavu jsme pokračovali v dodávkách pohonných hmot pro český trh a udrželi úroveň plánovaných investic i počtu zaměstnanců," sdělil generální ředitel Unipetrolu Tomasz Wiatrak.

Ve druhém čtvrtletí Unipetrol výrazně zvýšil investice. Meziročně vzrostly více než dvojnásobně na 3,9 miliardy korun. Podle holdingu byly peníze použity především na rozšiřování, ekologizaci a údržbu výrobních technologií a do rozvoje sítě čerpacích stanic Benzina v Česku a na Slovensku. Unipetrol například rozšířil dalších 19 stanic o rychlé občerstvení Stop Cafe, které je tak nyní dostupné na 308 z celkových 417 čerpacích stanic Benziny. Mírně vzrostl i počet stanic, loni jich bylo 413.

Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů - zejména plastů a hnojiv. Zaměstnává přes 4800 lidí. Síť Benzina je největším řetězcem čerpacích stanic v Česku. Od roku 2005 je Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen, která je od předloňska jediným vlastníkem firmy.

V prvním čtvrtletí letošního roku Unipetrol navýšil meziročně ztrátu na 2,2 miliardy korun. Tržby holdingu v prvním čtvrtletí klesly proti loňskému roku o 17 procent na 24 miliard.

Související

Unipetrol

Unipetrol v posledních letech snížil závislost na ruské ropě pod 50 procent

Společnost Orlen Unipetrol, která v České republice provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, snížila v posledních letech závislost na ruské ropě pod 50 procent. Na přelomu tisíciletí to bylo 80 procent. Litvínovská rafinerie umí zpracovávat druhově podobné typy ropy, jako je ruská ropa, rafinerie v Kralupech dlouhodobě zpracovává pouze neruskou ropu. Vyplývá to z informací společnosti Unipetrol.
Unipetrol

Škody po explozi v chemičce u Litvínova jsou v řádech desítek milionů korun

Škody po výbuchu v areálu chemičky u Litvínova, při němž se minulý týden zranili čtyři lidé, jsou v řádech desítek milionů korun. Oprava potrvá dva až tři týdny. ČTK o tom dnes informoval mluvčí skupiny Orlen Unipetrol Pavel Kaidl. Při opravě se částečně sníží kapacita zpracování ropy. "Na dostupnosti pohonných hmot na čerpacích stanicích se ale toto krátkodobé omezení neprojeví," uvedl Kaidl.

Více souvisejících

unipetrol Ekonomika pohonné hmoty

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy