Videa či plakáty. Kolik stát platí za propagaci Účtenkovky?

Náklady na propagaci účtenkové loterie k elektronické evidenci tržeb (EET) letos budou zřejmě činit zhruba pět milionů korun. Například na informační kampaň v rozhlase ministerstvo financí vydalo 3,2 milionu korun. Výroba propagačních videí a plakátů od letošního července do července 2020 by pak měla stát 1,19 milionu korun.

Loterii spustilo ministerstvo financí začátkem října 2007. Průměrně se každý měsíc zúčastnilo slosování zhruba 380.000 hráčů s 16 miliony zaregistrovaných účtenek. Zatím do posledního losování 15. listopadu se zapojilo 339.000 aktivních soutěžících.

Fixní náklady na účtenkovou loterii firmou Wincor Nixdorf, která provoz loterie zajišťuje, činí ročně 12,4 milionu korun a ministerstvo financí každý rok na výhry vyčlení 64,8 milionu korun. Na zasílání informačních SMS a převod výher počítá MF ročně s 1,2 až 1,8 milionu korun. V roce 2018 zaplatilo MF za marketingové a PR náklady k loterii 1,6 milionu korun.

Slosování loterie se koná každý 15. kalendářní den v měsíci. MF od prosince zvýšilo počet možných výher v účtenkové loterii, a to z 21.025 na 30.215. Celková hodnota výher zůstala ale zachována, změna se týká především navýšení počtu nejnižší stokorunové výhry. První výhra je nadále milion korun, druhá automobil za zhruba 400.000 Kč, třetí 300.000 Kč, čtvrtá 200.000 Kč a pátá 100.000 korun. Zároveň od prosince může každý hráč registrovat maximálně 500 účtenek měsíčně.

Ministerstvo si od loterie slibuje větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek vydaných v EET, jehož efektivita by se tím měla zvýšit. Zájemci mohou registrovat účtenky prostřednictvím formuláře na www.uctenkovka.cz nebo pomocí mobilní aplikace Účtenkovka. Opozice je k zavedení loterie skeptická.

Související

Placení, tržby, ilustrační foto

Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii

Slovensko po téměř osmi letech ruší účtenkovou loterii, kterou zavedlo jako jedno z opatření na potírání daňových úniků. Oznámil to dnes ejí provozovatel, národní loterijní firma Tipos. Ministr financí Eduard Heger uvedl, že stát má lepší nástroje na odhalování daňových úniků při evidenci tržeb. V Česku podobná loterie k elektronické evidenci tržeb (EET) skončila loni.

Více souvisejících

Účtenkovka Ministerstvo financí elektronická evidence tržeb EET Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy