Začíná platit výjimka. Velkoobchody jsou ode dneška vyňaty ze zákazu prodeje o svátcích

Velkoobchody mohou zůstat otevřeny i o svátcích, při kterých je prodej v maloobchodu zakázán. Umožňuje jim to novela zákona o prodejní době, která dnes nabývá účinnosti. První příležitost k využití výjimky budou mít velkoobchodníci letos o Vánocích. Týká se to zejména velkoobchodního řetězce Makro.

Vládní nařízení definuje velkoobchod jako činnost spojenou s nákupem a prodejem zboží za účelem jeho dalšího prodeje k další podnikatelské činnosti. Vynětí velkoobchodu ze zákazu prodeje schválili poslanci v březnu.

Předkladatelé novely argumentovali tím, že uzavření velkoobchodů ohrožuje zásobování těch obchodů, které můžou mít o svátcích otevřeno. Poukazovali například na stravovací provozy, které každodenně potřebují z velkoobchodů především čerstvé nebo rychle se kazící potraviny.

Senát následně navrhl zrušit zákon o prodejní době úplně. Sněmovna to ale odmítla, stejně jako to udělala už dřív.

Podle zákona musí být o vybraných svátcích zavřené všechny prodejny s plochou nad 200 metrů čtverečních, nově s výjimkou velkoobchodu. Zákaz se nevztahuje také na lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Ostatní prodejny musí mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno do 12:00.

Zákon o prodejní době opakovaně kritizují podnikatelské svazy. Odboráři naopak usilují o rozšíření regulace na všech 13 svátků.

Normou se na podnět senátorů zabýval Ústavní soud. Podle jeho nálezu z letošního března se zákon neprotiví ústavnímu pořádku a sleduje legitimní cíle. V nálezu ústavní soudci zdůraznili význam tradičních svátků a právo zaměstnanců připomínat si je v rodinném kruhu.

Související

Více souvisejících

Obchody státní svátek Ekonomika Makro

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy