Británie se potýká s rekordním nedostatkem zájemců o práci

Britští zaměstnavatelé čelí rekordnímu nedostatku zájemců o práci, který je důsledkem oživení ekonomiky z útlumu způsobeného koronavirovou krizí a nedávného odchodu země z Evropské unie. Uvedla to britská Konfederace pro nábor pracovníků a zaměstnanost (REC). Opírá se přitom o výsledky svého průzkumu, jehož prostřednictvím sleduje situaci na trhu práce už téměř čtvrt století.

Konfederace uvedla, že mezi britskými zaměstnavateli se v srpnu zvýšil optimismus ohledně budoucího vývoje, což vedlo k posílení jejich plánů na nábor zaměstnanců. Nedostatek uchazečů, ke kterému přispívá mimo jiné odliv pracovníků pocházejících z Evropské unie, však tyto plány komplikuje a vytváří bezprecedentní tlak na zvyšování nástupních mezd.

"Podniky stále trápí nedostatek uchazečů o práci," uvedla podle agentury Reuters Claire Warnesová ze společnosti KPMG UK, která se na průzkumu podílela. Upozornila, že náborovou krizi nevyřeší ani blížící se konec vládního programu na podporu zaměstnanců na nucené dovolené. "Mnohé podniky za pandemie změnily svůj podnikatelský model, takže značný počet pracovníků vracejících se z nucené dovolené zřejmě bude potřebovat rekvalifikaci, aby se mohli znovu zapojit do pracovního procesu ve stejném či jiném odvětví," dodala.

Britská obchodní komora varovala, že nedostatek pracovních sil spolu s globálními výpadky v dodavatelských řetězcích pravděpodobně v příštích měsících zpomalí růst ekonomiky. Komora proto předpokládá, že výkon britské ekonomiky se na úroveň z období před pandemií vrátí až v prvním čtvrtletí příštího roku, zatímco prognóza britské centrální banky s tímto návratem počítá už v letošním čtvrtém čtvrtletí.

Související

Více souvisejících

Velká Británie zaměstnání práce

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 34 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy