Česká opatření pro pendlery způsobují problémy firmám v Bavorsku

Vážné komplikace mnoha bavorským firmám způsobují zpřísněná opatření, k nimž Česká republika přistoupila kvůli takzvaným pendlerům, tedy zaměstnancům, kteří za prací každý den dojíždějí přes hranici. Vyplývá to z vyjádření bavorského ministerstva hospodářství pro ČTK, podle něhož musí řada firem omezovat výrobu nebo ji zcela utlumit. Uzavírání evropských hranic dnes jako fatální signál kritizoval šéf německého ekonomického institutu DIW Marcel Fratzscher.

V Německu je podle zdejších úřadů práce zaměstnáno na 35.000 Čechů, kteří sem každodenně dojíždí do práce. Zdaleka nejvíc jich pracuje právě v Bavorsku - 23.350. Podle ministerstva hospodářství působí čeští občané v celé řadě oborů, a proto jsou českými opatřeními postiženy například stavební a strojírenské podniky, firmy v oblasti elektrotechniky nebo topenářství. Velký dopad je znát také v potravinářské oblasti, ať už jde o řeznictví nebo třeba pekárny.

Kolik českých pendlerů nyní do Bavorska za prací nejezdí, ministerstvo hospodářství neuvedlo, podle všeho se ale jedná o mnoho tisíc lidí. Nasvědčuje tomu i odhad Rity Röhrlové, zemské radní v bavorském okresu Regen, podle níž zhruba dvě třetiny z 1100 zdejších českých pracovníků zůstaly v nejisté situaci doma. "Má to extrémní dopady," řekla minulý týden ČTK představitelka okresu, který leží bezprostředně u českých hranic poblíž Železné Rudy.

Pendleři s výjimkou těch, kteří pracují ve zdravotnictví a sociálních službách, nemohou nyní za prací do Německa vyjet na méně než 21 dní a po návratu do ČR je čeká povinná dvoutýdenní karanténa.

"Zpřísněná pravidla pro pendlery znamenají pro firmy velký zásah a značné dodatečné náklady," tlumočilo bavorské ministerstvo hospodářství postoj obchodní komory regionu Horní Falc, který sousedí s Českem. Například v logistických firmách zde čeští zaměstnanci tvoří i přes 50 procent všech pracovníků, v průmyslu a službách někdy až 30 procent.

"Řada firem je nucena omezit části produkce nebo některé zcela uzavřít," uvedla také obchodní komora. Zdůraznila, že některé firmy Čechy zaměstnávají už více než 25 let. "Uzavření hranic nesmí být dlouhodobým řešením, protože by mnoha firmám v regionu bez českých spolupracovníků hrozilo uzavření provozu," míní.

S tím, že dopady omezení budou jen dočasné, počítá řemeslnická komora pro oblast Dolního Bavorska a Horní Falce, která upozorňuje i na to, že problémy mají nejen pendleři, ale třeba také německé firmy, které mají zakázky v Česku.

Velmi kriticky opatření Česka, ale i dalších evropských zemí vidí šéf ekonomického institutu DIW Fratzscher. Vedle jejich hospodářské škodlivosti mu vadí také to, že jsou fatálním signálem o Evropě a společných evropských hodnotách. "Je to signál, že se každý stará především o sebe," řekl dnes zahraničním novinářům v Berlíně.

Omezení, která zavedla Česká republika, jsou podle něj hospodářským problémem jak pro Česko, tak i pro Německo. "Věřím a doufám, že politici tato opatření uvolní nebo úplně odstraní," poznamenal.

Související

Více souvisejících

Německo hranice Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Na Rudém náměstí proběhla tradiční vojenská přehlídka. Zabráníme globálnímu konfliktu, řekl Putin

Na Rudém náměstí v Moskvě se dnes konala tradiční vojenská přehlídka oslavující vítězství nad nacistickým Německem. Letos ji provází nepříznivé počasí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy