Evropský parlament schválil obchodní dohodu s Vietnamem, obsahuje i klausuli o lidských právech

Evropský parlament (EP) dnes výraznou většinou schválil obchodní dohodu s Vietnamem, která odstraňuje prakticky veškerá cla ve vzájemném obchodování a která je označována za nejobsáhlejší, jakou kdy Evropská unie uzavřela s rozvojovou zemí. Její součástí jsou poprvé také klauzule týkající se lidských práv a práv pracujících, včetně způsobu jejich vymáhání.

Pro dohodu zvedlo ruku 401 poslanců, proti 192. Součástí obchodního paktu bude i dohoda o ochraně investic. Dokument musí nyní schválit všechny členské státy EU. V platnost vstoupí nejdříve v polovině roku.

"Je to jedinečná příležitost zdůraznit naši ambici stát se geopolitickým aktérem, který hájí multilateralismus a bojuje proti protekcionismu," uvedl při úterní rozpravě belgický europoslanec a zpravodaj dohody Geert Bourgeois. Podle něj se jedná o nejambicióznější dohodu mezi EU a středněpříjmovou zemí, která bude udávat nový standard pro uzavírání podobných smluv v budoucnu.

Objem obchodní výměny Vietnamu s EU představuje ročně asi 50 miliard eur (1,25 bilionu korun) a podle vyjednavačů by se měl časem zdvojnásobit. Vietnam dosud uplatňuje clo ve výši 78 procent na evropská auta, 50 procent na víno a 35 procent na strojírenské výrobky, do deseti let by se však 99 procent cel mělo snížit na nulu. V případě vstupu dohody v platnost by firmy z EU získaly přístup k veřejným zakázkám ve Vietnamu a jejich výrobky by byly lépe chráněny před padělky.

Před hlasováním vznášela výhrady řada lidskoprávních organizací, které poslance vyzvaly k odložení dohody na dobu, než vláda komunistického Vietnamu učiní konkrétní a ověřitelná opatření na ochranu lidských práv a práv zaměstnanců.

Evropský komisař pro obchod Phil Hogan v úterý uvedl, že Vietnam již před podpisem dohody dosáhl "velkého pokroku" v reformách pracovního práva i na poli lidských práv. "Pokud dohodu neratifikujeme, budeme mít málo možností, jak věci ve Vietnamu ovlivnit," řekl s tím, že na dodržování ustanovení dohody bude dohlížet společná komise.

Rozhodnutí vítá místopředsedkyně EP Dita Charanzová. "Podařilo se nám dle mého vyjednat velmi dobrou dohodu, která otvírá další trh českým firmám. Pro naši proexportně orientovanou ekonomiku je taková spolupráce s třetími zeměmi extrémně důležitá. Vietnam je navíc pro Česko tradiční obchodní partner, naše firmy mají na co navazovat, i to je pro ně velká konkurenční výhoda," uvedla po schválení dohody s tím, že české subjekty dohodou uspoří až 900 milionů korun.

Dohoda s Vietnamem prošla EP, pro český export dobrá zpráva? 99 % cel bude postupně odstraněno, úspory pro CZ firmy až 900 mil. Kč. https://t.co/OczToH28Qw

— Dita Charanzová (@charanzova) February 12, 2020

"EU nezavírá oči před stavem lidských práv nebo ochranou zaměstnanců ve Vietnamu. Nová pravidla počítají s dohledem nad smluvními závazky Vietnamu v těchto oblastech a s případným pozastavením platnosti dohody, pokud by Vietnam tyto závazky neplnil," uvedl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Související

Více souvisejících

evropský parlament vietnam Ekonomika EU (Evropská unie) Dita Charanzová (ANO) Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) lidská práva

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy