Lagardeová se omluvila za sporný výrok o Itálii. Vyvolal rozruch v politických kruzích

Šéfka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová se omluvila za svůj výrok z minulého týdne, že ECB tady není od toho, aby zachraňovala Itálii, na kterou silně dopadají potíže kolem šíření nového koronaviru. Informoval o tom list Financial Times (FT). Mluvčí ECB se k věci nevyjádřila. Slova Lagardeové měla značný dopad na ceny italských dluhopisů.

Lagardeová na tiskové konferenci investory znejistila konstatováním, že úkolem ECB není "snižovat spread", tedy rozdíl mezi výnosy desetiletých státních dluhopisů italské a německé vlády, který je ukazatelem rizika mezi státními dluhy obou zemí. Milánská burza se pak propadla o 17 procent, což byl její nejvyšší denní pokles v historii.

Výrok Lagardeové dle listu Financial Times vyvolal nevraživost v politických a finančních kruzích, které později ECB přinutily, aby se z této pozice stáhla.

Italský prezident Sergio Mattarella se například několik hodin po vystoupení Lagardeové uchýlil k netypickému prohlášení a řekl, že země v krizi očekávala "iniciativu a solidaritu, ne překážky".

Francouzka Lagardeová, která se nejvyšší funkce v centrální bance eurozóny ujala loni v listopadu, se v pátek zbytku Rady guvernérů ECB omluvila na úvod konferenčního hovoru na jiné téma.

Evropská centrální banka minulý týden oznámila nová opatření, která mají ekonomice eurozóny pomoci čelit negativním dopadům šíření koronaviru. Úrokové sazby ponechala beze změny.

ECB v rámci stimulačních opatření nabídne komerčním bankám další levné půjčky při úrokové sazbě až minus 0,75 procenta, rozšíří nákupy dluhopisů a zmírní pravidla poskytování úvěrů. Objem dodatečných nákupů dluhopisů by měl do konce letošního roku dosáhnout 120 miliard eur (3,1 bilionu Kč). Navíc bude ECB pokračovat v dosavadních nákupech v objemu 20 miliard eur měsíčně.

Související

Christine Lagardeová

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům

Inflace v eurozóně je podle prezidentky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové stále příliš vysoká. ECB ale podle ní rázně zakročí, aby inflaci vrátila zpět ke dvěma procentům. Lagardeová to dnes řekla na konferenci ve Frankfurtu nad Mohanem. Euro po jejích slovech zpevnilo.

Více souvisejících

Christine Lagardeová Itálie ecb dluhopisy Sergio Mattarella Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Na Rudém náměstí proběhla tradiční vojenská přehlídka. Zabráníme globálnímu konfliktu, řekl Putin

Na Rudém náměstí v Moskvě se dnes konala tradiční vojenská přehlídka oslavující vítězství nad nacistickým Německem. Letos ji provází nepříznivé počasí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy