Německá ekonomika oživuje. Podnikatelská nálada dál roste, ukázal index Ifo

Podnikatelská nálada v Německu se v červenci opět zlepšila. Vyplývá to z dnešních údajů institutu Ifo. Údaje podle agentury Reuters signalizují, že podniky očekávají oživení německé ekonomiky z koronavirové krize, pokud se podaří odvrátit druhou vlnu nákazy.

Index důvěry se zvýšil na 90,5 bodu z červnových 86,3 bodu. Zaznamenal tak již třetí nárůst za sebou a překonal očekávání analytiků. Ti jeho červencovou hodnotu odhadovali na 89,3 bodu. "Německá ekonomika krok za krokem oživuje," uvedl prezident institutu Ifo Clemens Fuest.

#ifoGeschäftsklimaindex steigt weiter - Der ifo Geschäftsklimaindex ist im Juli auf 90,5 Punkte gestiegen, nach 86,3 Punkten im Juni. Die deutsche #Wirtschaft erholt sich schrittweise. pic.twitter.com/Y92RFjfaTB

— ifo Institut (@ifo_Institut) July 27, 2020

V prvním čtvrtletí německá ekonomika kvůli koronavirové krizi klesla proti předchozím třem měsícům o 2,2 procenta, nejvíce od globální finanční krize v roce 2009. Ve druhém čtvrtletí se počítá s ještě mnohem výraznějším poklesem, německý spolkový úřad svůj rychlý odhad zveřejní v polovině příštího měsíce.

Ekonom Ifo Klaus Wohlrabe uvedl, že dnešní údaje signalizují dobrý vstup německé ekonomiky do třetího čtvrtletí. Institut podle něj nadále předpokládá, že ekonomika za třetí čtvrtletí vykáže nárůst o 6,9 procenta.

Evropská komise tento měsíc předpověděla, že německá ekonomika v celém letošním roce klesne o 6,3 procenta, v příštím roce pak počítá s růstem o 5,3 procenta. Německo je největší ekonomikou v Evropě a zároveň největším obchodním partnerem České republiky.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika podnikatelé Německo

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy